ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Στοιχεία για την ανάδειξη του ευρωκοινοβουλίου

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

23/05/2014
Οι 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας, θα αναδειχθούν από 500 εκατομμύρια πολίτες από τις 22 έως τις 25 Μαΐου στα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την 22η Μαΐου ψήφισαν η Βρετανία και η Ολλανδία, την 23η η Ιρλανδία και η Τσεχία, την 24η η Λετονία και η Σλοβακία και την 25η όλες οι υπόλοιπες χώρες.
Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ των κρατών με βάση την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας: οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες εκπροσωπούνται από περισσότερους ευρωβουλευτές, αλλά οι μικρότερες έχουν μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών από εκείνον που θα είχαν εάν εφαρμοζόταν η αρχή της αναλογικότητας.
Τα αποτελέσματα απ' όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν επίσημα αφού κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά τμήματα, αυτά της Ιταλίας, τα μεσάνυχτα της Κυριακής 25ης Μαΐου (ώρα Ελλάδας).
Ανησυχία προκαλεί το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές το οποίο μειώνεται με την πάροδο των ετών. Το 1979 είχε ανέλθει στο 63%, όμως 30 χρόνια αργότερα είχε πέσει στο 43%.
Εντός του ευρωκοινοβουλίου οι βουλευτές που εκλέγονται από τα κράτη- μέλη ενσωματώνονται σε ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες.
Συγκεκριμένα, στην απερχόμενη ευρωβουλή υπάρχουν επτά τέτοιες ομάδες: το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, η Ομάδα των Πρασίνων, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (κυρίως Βρετανοί, Πολωνοί και Τσέχοι) και η Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (ευρωσκεπτικιστές, κυρίως Βρετανοί και Πολωνοί).
Τριάντα τρεις ευρωβουλευτές είναι ανεξάρτητοι, μη εγγεγραμμένοι δηλαδή σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό.
Η ακροδεξιά ελπίζει ότι θα μπορέσει να συγκροτήσει την όγδοη πολιτική ομάδα, εφόσον το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και το ολλανδικό Λαϊκό Κόμμα καταφέρουν να εκλέξουν ικανό αριθμό ευρωβουλευτών.
Σημαντικό ρόλο στις ευρωεκλογές αποτελεί ότι μετά τη διεξαγωγή τους θα αναδειχθούν ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι 28 Επίτροποι, ένας από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θητεία των οποίων είναι επίσης πενταετής.
Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του απερχόμενου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα εκλεγεί από τους ηγέτες των χωρών-μελών, αφού λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των εκλογών.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν κάποιον από τους υποψηφίους που ανήκει σε διαφορετική πολιτική ομάδα από τη δική τους. Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 ολομέλειες κάθε έτος, μία κάθε μήνα. Οι ευρωβουλευτές παραμένουν στη Γαλλία μόνο για 4 ημέρες κάθε φορά, καθώς το υπόλοιπο διάστημα εργάζονται από τις Βρυξέλλες. Κάθε μήνα 5.000 άνθρωποι – ευρωβουλευτές, βοηθοί, υπάλληλοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διερμηνείς και άλλοι – μετακινούνται από τη μία πόλη στην άλλη.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου