ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Δεν υπάρχει διακοπή χρηματοδότησης ΕΣΠΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

26/05/2014

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουδέποτε προέβησαν σε δηλώσεις, για  ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στον τομέα των στερεών αποβλήτων καθώς και στον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση 2014-2020 εξαιτίας παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αυτό ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Ελληνικό ημερήσιο τύπο που σχετίζονται με την διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα και τα σχετικά κονδύλια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί μετά τις ευρωεκλογές  στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στον τομέα των στερεών αποβλήτων καθώς και στον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση 2014-2020, εξαιτίας παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». 
Σχετικά διευκρινίζεται ότι:
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουδέποτε προέβησαν σε τέτοιες δηλώσεις. Αντιθέτως, τα έργα στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων αποτελούν προτεραιότητα για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 (π.χ. το έργο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Αττικής περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 181 έργων προτεραιότητας) καθώς και για την περίοδο 2014-2020.
Τα έργα αυτά θα συμβάλουν επίσης στην πρόοδο της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα στηρίξουν τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα του περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για βέλτιστη χρήση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. 
Παράλληλα, δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καμία ανοικτή διαδικασία για παραβάσεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων των έργων που αναφέρονται στις πρόσφατες δημοσιεύσεις. 
Τέλος, βάσει της "συμφωνίας εταιρικής σχέσης" με την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 που εγκρίθηκε σήμερα, κύριος στόχος των ελληνικών αρχών στον τομέα των στερεών αποβλήτων είναι η μείωση των αποβλήτων προς διάθεση, η προώθηση της χωροθέτησης της διαχείρισης αποβλήτων με σύγχρονες και περιβαλλοντικά ορθές υποδομές και με τον καλύτερο συνδυασμό τεχνολογιών και μεθόδων, καθώς και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα απόβλητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες βασίζονται σε επικαιροποιημένα σχέδια διαχείρισης, σύμφωνα με την οδηγία 2008/98/ΕΚ»

Blog:marina anastas.kourbela

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου