ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τράπεζα σπόρων στην Εύβοια

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma    " 

Posted: May 3, 2014 at 5:00 pm, Last Updated: May 3, 2014 at 12:36 pm
τράπεζα-σπόρων-στην-εύβοιαΗ βιοποικιλότητα είναι σημαντική για τις καλλιέργειες για διάφορους λόγους. Ο κύριος λόγος είναι όμως ότι οι καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περιπτώσεις μονοκαλλιέργειας. Μια ασθένεια η οποία  εξελίχθηκε, θα μπορούσε  να προσβάλει τις μονοκαλλιέργειες και  να τις καταστρέψει  σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο αφανισμός της βιοποικιλότητας , με την χρήση υβριδίων και Γ.Τ.Ο.(γενετικά τροποποιημένων οργανισμών)  δημιουργεί τεράστια κρίση τόσο για τη γεωργία όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων .

Μια τράπεζα σπόρων μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δίκτυο διάσωσης και ανταλλαγής σπόρων, τόσο σε τοπικό όσο και πανελλήνιο επίπεδο, όπου οι σπόροι συλλέγονται, αποθηκεύονται καλλιεργούνται, πολλαπλασιάζονται, επιλέγονται, διανέμονται … και ο κύκλος συνεχίζεται, οι σπόροι κάνουν το ταξίδι τους και δημιουργούν νέους κύκλους ελευθερίας των σπόρων.
Μια τράπεζα σπόρων μπορεί να παρέχει ένα καταφύγιο για τις τοπικές ποικιλίες σπόρων σε μια εποχή που οι μεγάλες εταιρείες με όπλο τους την «κατοχή πνευματικών δικαιωμάτων » αναγκάζουν σε εξαφάνιση τις τοπικές ποικιλίες σπόρων.
Στην φετινή Γιορτή σπόρων «Σκουντέρι 2014» θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Εύβοια , Τράπεζα σπόρων με σκοπό την διάσωση και ανταλλαγή σπόρων.
Όποιος θα ήθελε  να συμμετέχει στην προσπάθεια μας και να γίνει μέλος της τράπεζας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ή να μας επισκεφθεί στην 3ήμερη εκδήλωση «Σκουντέρι 2014» 2-4 Μαΐου.
Στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου