ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΞΑΝΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΩΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΧΕΔΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ

ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19/05/2014
Τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνεχίζει να διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε σε ανακοίνωσή του πως ο κ. Σόιμπλε έχει προσπαθήσει πολύ εντατικά για την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ.
Η απάντηση δόθηκε από τον εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, Χανς Γιοάχιμ Ναρτζίνσκι, με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Στο βιβλίο του ο κ. Γκάιτνερ αναφέρει ότι ο κ. Σόιμπλε του είχε μεταφέρει ότι πολλοί στην ΕΕ επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά όπως τόνισε δεν του ανέφερε ο ίδιος ότι είχε παρουσιάσει τέτοιο σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε σε δημοσιεύματα.
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε δήλωση του κ. Σόιμπλε τον Νοέμβριο του 2012 στη Βουλή, όπου ανέφερε ότι «χωρίς τη δική μας στήριξη δεν θα διακυβευόταν μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης. Το θέμα είναι να διατηρήσουμε την κοινή μας Ευρώπη, την κοινή μας ευημερία».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σχετικά με τα γεγονότα κατά τη Σύνοδο των G-20 στις Κάννες το 2011, εξήγησε ότι για λόγους αρχής δεν τοποθετείται για ότι συνέβη σε εμπιστευτικές συναντήσεις και συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πια μια σαφής εικόνα για την κατάσταση.
Ακόμη, ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να απαντήσει αν θεωρεί συμπτωματική την κυκλοφορία τόσων βιβλίων στα οποία η Γερμανία εμφανίζεται με μάλλον αρνητικό ρόλο στην ευρωκρίση.
Σχολίασε ωστόσο πως η πολιτική κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρη και σημείωσε ότι διαβάζει πλέον και πολλές αναλύσεις και άρθρα, στα οποία διατυπώνεται η άποψη ότι ίσως τελικά η γερμανική κυβέρνηση να είχε δίκιο στην προσέγγισή της.
Εύσημα στην Πορτογαλία για την έξοδο από το μνημόνιο
Την ίδια ώρα, ο κ. Σόιμπλε συνεχάρη την Πορτογαλία για την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής «διάσωσης» (bailout), αναγνωρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες αλλά πως τελικά θα έχουν αποτέλεσμα.
Η Πορτογαλία είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία που εξέρχεται από ένα πλήρες πρόγραμμα "διάσωσης", έχοντας επιμείνει στη συνταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να καταπολεμηθεί η κρίση στην ευρωζώνη.
Το διεθνές σχέδιο διάσωσης, ύψους 78 δισ. ευρώ, επέβαλε χρόνια λιτότητας στους Πορτογάλους πολίτες και περίπου το 15% της εργατικής δύναμης είναι άνεργοι, καθώς η χώρα ανακτά τον έλεγχο των οικονομικών της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως «η ακλόνητη εφαρμογή του προγράμματος επέτρεψε στην Πορτογαλία να επαναφέρει την οικονομία της σε ορθή πορεία, να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας και να μειώσει ανισορροπίες που είχαν αναπτυχθεί σταδιακά πριν από την κρίση».
«Η έξοδος δείχνει πως η ευρωπαϊκή στρατηγική επίλυσης της κρίσης αποδίδει. Βέβαια η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα και τη συνέχιση δομικών μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ανάπτυξη. Είμαι καθησυχασμένος από την επαναβεβαιωθείσα δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τρωτότητες που παραμένουν, με αμετάβλητη αποφασιστικότητα», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου