ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 0,15%

06/06/2014
Μέτρα για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη στήριξη του δανεισμού της πραγματικής οικονομίας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με στόχο να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να εξαλείψει την απειλή αποπληθωρισμού.

Το πακέτο μέτρων έρχεται μετά την απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15%, και για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
«Αποφασίσαμε ένα συνδυασμό μέτρων», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στην συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ και εξήγησε ότι «το πακέτο αυτό περιλαμβάνει νέες μειώσεις στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, στοχευμένα προγράμματα μακροπρόθεσμης ρευστότητας, προετοιμασία σχετικά με εξαγορές ενυπόθηκων αξιόγραφων». Ακόμη, σημείωσε ότι θα πάρει τρία με τέσσερα τρίμηνα για να αποδώσουν τα μέτρα, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της κεντρικής ευρωτράπεζας να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «αν χρειαστεί, θα δράσουμε γρήγορα με νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης» και πρόσθεσε πως «υπάρχει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο όσον αφορά τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού». Τέλος, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. «Θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων», είπε.
Αναλυτικότερα, το πακέτο αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, προπαρασκευαστικές εργασίες που σχετίζονται με τις οριστικές αγορές τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση και επιμήκυνση του σταθερού επιτοκίου, πλήρεις διαδικασίες κατανομής της επιπλέον ρευστότητας. Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του προγράμματος αποστείρωσης της επιπλέον ρευστότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων.
Οι αποφάσεις βασίζονται στην οικονομική ανάλυση της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ. Στόχος της ΕΚΤ είναι η αποκατάσταση των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα πιο κοντά στο 2%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο για τη διατήρηση του πληθωρισμού κάτω, αλλά πλησίον του 2%.
Τα μέτρα:
- Το επιτόκιο μειώνεται για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο -0.10%. Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2014.
- Η ΕΚΤ αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σειρά από πράξεις μακροπρόθεσμης στοχευμένης αναχρηματοδότησης (TLTROs) για να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό προς τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας. Όλα τα προγράμματα TLTROs θα ωριμάσουν το Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή σε περίπου 4 χρόνια. Οι αντισυμβαλλόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να δανείζονται, αρχικά, το 7% του συνολικού ποσού των δανείων τους προς τη ζώνη του ευρώ σε μη χρηματοπιστωτικά ιδιωτικά ιδρύματα, εξαιρουμένων των δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας, μέχρι την ημερομηνία 30 Απριλίου 2014.
- Το ποσό των TLTROs ανέρχεται σε περίπου 400 δις ευρώ. Για το σκοπό αυτό, δύο διαδοχικά προγράμματα TLTROs θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014. Σημειώνεται πως, από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι θα είναι σε θέση να δανειστούν, σε τριμηνιαία βάση, μέχρι και τρεις φορές το ποσό του καθαρού δανεισμού τους στη ζώνη του ευρώ, με τις ίδιες εξαιρέσεις. Το επιτόκιο για τα TLTROs θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια, με το βασικό επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που επικρατεί κατά το χρόνο της αφομοίωσης του δανείου, συν ένα σταθερό περιθώριο 10 μονάδων βάσης. Ξεκινώντας 24 μήνες μετά από κάθε TLTRO, οι αντισυμβαλλόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις επιστροφές. Μια σειρά διατάξεων θα έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι τα κεφάλαια που στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Ο αντισυμβαλλόμενοι που δεν έχουν εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν τον όγκο του καθαρού δανεισμού τους στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια το Σεπτέμβριο του 2016.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να εντείνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες που σχετίζονται με άμεσες αγορές στους εγγυημένους τίτλους (asset-backed securities) για να ενισχύσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Ευρωσύστημα θα εξετάσει την αγορά απλών και διαφανών ABS με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούνται από αξιώσεις.
- Η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να διενεργεί δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο, και τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπλέον, αποφάσισε να διενεργεί πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης τριών μηνών.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου