ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 20 ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»

02/07/2014
Ο στόχος της Ελλάδας να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος, αλλά βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζοντας στο Λονδίνο το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης.

Μέσω του διαγωνισμού, που θα ακολουθήσει, θα παραχωρηθούν για έρευνες είκοσι θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») στους επενδυτές, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη.
Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.
Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως «το ότι το "θέμα" είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».
Επίσης, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.
Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο».
Επιπλέον, παρουσίασε το θεσμικό-οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες, στο οποίο περιλαμβάνονται:
- Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.
- Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
- Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
- Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.
Σημειώνεται πως στην παρουσίαση συμμετείχαν πάνω από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.
Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση ο κ. Μανιάτης, είπε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά».
«Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ.Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών. Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε σήμερα μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου