ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 6%-10% στα Σώματα Ασφαλείας-Στρατιωτικούς...

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 6%-10% στα Σώματα Ασφαλείας-Στρατιωτικούς...



Αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 6% μέχρι και 10% προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση στους στρατιωτικούς και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο..."σκόπελος" της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Η κυβέρνηση, είτε με την κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς, είτε με τροπολογία ή και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προτίθεται να λύσει το πρόβλημα στο πνεύμα, αλλά όχι και στο γράμμα της απόφασης του Σ.τ.Ε., αυξάνοντας τις αποδοχές των στρατιωτικών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή και, κυρίως, αντιδράσεις άλλων κοινωνικών ομάδων. 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και φαίνεται να καταλήγει......>> σε ένα, αυτό που αποκλειστικά παρουσιάζει η εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και είναι το εξής: Θα «περάσει» τροπολογία στη Βουλή (πιθανή και η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), που θα προβλέπει κλιμακωτή αύξηση από 6% μέχρι 10% των αποδοχών των στρατιωτικών με μισθολογικά κριτήρια. 
Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στους στρατιωτικούς που: 
• Οι συνολικές αποδοχές τους υπερβαίνουν τα 1.800 € η αύξηση θα είναι 6%.
• Για αποδοχές από 1.100-1.799 € η αύξηση θα είναι 8% και 
• Για αποδοχές μικρότερες των 1.100 € θα προβλεφθεί αύξηση 10%.
Εξετάζεται, αν οι αυξήσεις θα αφορούν μόνο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, με πρόβλεψη να επεκταθεί στους συνταξιούχους, σε βάθος χρόνου. Σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι το θέμα είναι ανεπίκαιρο και θα συζητηθεί, όταν θα βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας. Ένα άλλο σενάριο είναι η δημιουργία άμεσα νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς, ώστε να ικανοποιηθεί σχετικά και η απόφαση του Σ.τ.Ε., με αυξήσεις και πάλι κλιμακωτά και μέχρι το πολύ 10% (οροφή), που μάλλον θα περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους αποστράτους
Συνεπώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιώνει τους στρατιωτικούς, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει προς την ίδια κατεύθυνση και να αποκαταστήσει πλήρως τις μισθολογικές αδικίες, που έγιναν σε βάρος των στρατιωτικών και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. 
Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας (Σ.τ.Ε.) προβλέπει ρητά επαναφορά των αποδοχών και των συντάξεων των στρατιωτικών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και αναδρομική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από μισθούς και συντάξεις στους δικαιούχους στρατιωτικούς. 
Όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Σ.Ε.Β., δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», είπε ο Γ. Χαρδούβελης, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική». 
Ακόμη, διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και, επί της ουσίας, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή μάλιστα και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων, που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει διασταλτικές και κάπως διαφορετικές «ερμηνείες» και να νομοθετήσει ανάλογα. Επίσης, την αντίθεσή τους στην υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων που δημιουργούν δημοσιονομικά ελλείμματα έχει εκφράσει και η τρόικα. 
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί από 30% μέχρι και 50%, ενώ οι μειώσεις στους συνταξιούχους στρατιωτικούς κυμαίνονται από 25% μέχρι και 40%. 
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση του Σ.τ.Ε., οι στρατιωτικοί και οι απόστρατοι θα έχουν σημαντικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών υπολογίζεται στα 450.000.000 €. 
Όταν οι Ενώσεις των Αποστράτων επισκέπτονται την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, τους διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, ενώ σε ανάλογες συναντήσεις τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι απαντήσεις δεν είναι και πολύ «ξεκάθαρες»!!! ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"-ΧΡ. Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ-staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου