ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Οι 8 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το συκώτι

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: June 30, 2014 at 12:24 pm, Last Updated: 
sikoti-kindinoi
Οι ασθένειες που απειλούν το συκώτι οφείλονται σε κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου ή σε ένα συνδυασμό παραγόντων.
Δείτε τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να προστατεύσετε το συκώτι σας.
1. Αλκοόλ
Το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα από το σώμα και υπόκειται σε επεξεργασία στο συκώτι. Τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης.
2. Τριγλυκερίδια
Εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια σημαίνει ότι συσσωρεύετε μεγάλες ποσότητες λίπους στο συκώτι. Το αποτέλεσμα είναι οι μόνιμες βλάβες που οδηγούν στον καρκίνο του ήπατος ή την ηπατική ανεπάρκεια.

3. Τατουάζ
Η ηπατίτιδα Β και Γ είναι λοιμώδεις ασθένειες που μεταδίδεται με το αίμα και κυρίως με τις βελόνες. Έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ανειδίκευτων ατόμων που χρησιμοποιούν τις ίδιες βελόνες σε διαφορετικά άτομα για να κάνουν ερασιτεχνικά τατουάζ.
4. Σεξουαλική επαφή
Η ηπατίτιδα Β μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τα σωματικά υγρά. Η λοίμωξη εξαπλώνεται όπως ο ιός HIV, όμως η ηπατίτιδα Β είναι 100 φορές πιο μεταδοτική. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα κι έτσι ορισμένα άτομα δε γνωρίζουν ότι την έχουν.
5. Χημικά και τοξίνες
Οι αφλατοξίνες και το βινυλοχλωρίδιο είναι μερικές μόνο από τις επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν το συκώτι. Οι αφλατοξίνες είναι καρκινογόνες και προέρχονται από μύκητες που μολύνουν τα φιστίκια, το σιτάρι, τη σόγια, το καλαμπόκι και το ρύζι. Η αποθήκευση σε ζεστό και υγρό μέρος μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του μύκητα. Το βινυλοχλωρίδιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης  και στα χημικά φάρμακα, πολλά από τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά το συκώτι.
6. Παχυσαρκία
Η ίνωση και η κίρρωση συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία, λόγω της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.
7. Διαβήτης
Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι, ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου.
8. Σίδηρος
Το συκώτι είναι το βασικότερο όργανο αποθήκευσης του σιδήρου. Οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου στο σώμα οδηγούν σε μια πάθηση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση.


onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου