ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Επιτυχημένη ελληνική προεδρία μετά τις επικίνδυνες στιγμές της κρίσης

Δηλώσεις Ρεν

01/07/2014































Στον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. προχώρησε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έκανε λόγο για μια επιτυχημένη προεδρία, τονίζοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι ήλπιζαν στην καταστροφή Ελλάδας και Ευρώπης.





Με τη νέα σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να βρίσκεται ήδη στην πρώτη ημέρα της και την ελληνική προεδρία να θεωρείται από τους περισσότερους ως ιδιαίτερα επιτυχής, ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν έκανε λόγο για δύο πολύτιμα χρόνια στην αντιμετώπιση της κρίσης τα οποία χάθηκαν.
Ο Όλι Ρεν ο οποίος παραιτήθηκε χθες από την Κομισιόν καθώς εξελέγη τον Μάιο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις τρεις πιο επικίνδυνες στιγμές της ευρωπαϊκής κρίσης, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν πολύ συχνά την αίσθηση ότι η κρίση έφτασε στον πάτο, μετά από λίγο καιρό η πτώση συνεχιζόταν.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι τρεις επικίνδυνες στιγμές ήταν: η αποτυχία του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην αγορά, η αναταραχή στις αγορές το φθινόπωρο του 2011, αλλά και τον Ιούνιο του 2012, όταν η Ευρωζώνη έφθασε, όπως υποστηρίζει, πολύ κοντά στη διάσπασή της.
Ακόμη, ο κ. Ρεν δε δίστασε να ασκήσει κριτική στη συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο του 2010 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική πόλη Ντοβίλ και συμφώνησαν ότι το νέο μόνιμο Ταμείο Διάσωσης που βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων θα προηγείτο όσον αφορά την αποπληρωμή του έναντι των ιδιωτών επενδυτών σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
Μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως «ηλίθια συμφωνία» που τρόμαξε τους ιδιώτες επενδυτές και «ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ιρλανδίας». 
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Ρεν ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2012 «ήταν πολύ κοντά ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ». Η Ελλάδα βρισκόταν στην αγωνία των δεύτερων εκλογών της σε διάστημα μικρότερο του διμήνου, με ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική ανάληψη καταθέσεων που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών». Ένας επιπλέον παράγοντας που προκαλούσε αβεβαιότητα ήταν η ασαφής θέση της Γερμανίας σχετικά με το πόσο ισχυρά θα υπερασπιζόταν τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ. 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Μάιο συνεχίστηκε η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 162,1 δισ. ευρώ από 161,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου. 
Από την αρχή του έτους οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με το τέλος του 2013, οπότε είχαν φθάσει τα 163,2 δισ. ευρώ, εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,2 δισ. ευρώ.


ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου