ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΙΕΛΚΑ: Παραμένουν χαμηλότερες οι τιμές στα Ελληνικά Σουπερμάρκετ

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΓΓΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

17/07/2014
Ακριβότερο μέσο καλάθι προϊόντων από την Ελλάδα έχουν η Αγγλία (κατά 36%) και η Γαλλία (κατά 34%), σύμφωνα με την τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ),η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του σουπερμάρκετ στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2014 με την Αγγλία και τη Γαλλία και την Ισπανία.

Αντίθετα, το μέσο καλάθι προϊόντων είναι περίπου ίσο με την Ισπανία. «Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να αντιληφθούμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ», σημειώνει το ΙΕΛΚΑ.
Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι δύο χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Αγγλία και η Γαλλία κατά 45% περίπου, ενώ η διαφορά με την Ισπανία πλησιάζει το 6%.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).
Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση, προκύπτει ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων (σουπερμάρκετ) παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα με κατά μέσο όρο χαμηλότερη τιμή (ακόμα και στα φθηνά προϊόντα των τυπικών 20 κατηγοριών), που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών το 2013 και 2014 όπως φαίνεται και στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ.
Για την παρούσα ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών.
Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα 1.900 τιμών προϊόντων στις τέσσερις χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Τα στοιχεία προέρχονται από τις παρακάτω αλυσίδες σουπερμάρκετ:
Ελλάδα: Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης, My Market
Αγγλία: Asda, Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Ocado
Γαλλία: E.Leclerc, Auchan, Carrefour, InterMarche
Ισπανία: Alcampo, Caprado, Carrrefour, Eroski, El corte Ingles, Mercadona, Tudespesa.com

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου