ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή προκάλεσε ρωγμές στους πάγους της Ανταρκτικής

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: Αυγούστου 12, 2014 at 4:00 μμ, Last Updated: 
σεισμός-8,8-ρίχτερ-στη-Χιλή
Ο σεισμός των 8,8 βαθμών που χτύπησε το 2010 τη Χιλή, ο έκτος ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ, προκάλεσε ρωγμές στους πάγους της Ανταρκτικής χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τσουνάμι που προκαλούν μεγάλοι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν τις παγοκρηπίδες της Ανταρκτικής, γιγάντιες πλάκες πάγου που επιπλέουν στη θάλασσα γύρω από την ξηρά της ηπείρου.

Ο σεισμός της Χιλής είναι το πρώτο σεισμικό συμβάν που δείχνει να επηρεάζει τους πάγους στην ηπειρωτική Ανταρκτική,  αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Η ερευνητική ομάδα μελετούσε τα επιφανειακά κύματα του σεισμού στη Χιλή, ρηχά σεισμικά κύματα που διαδίδονται μέσα στο φλοιό της Γης αντί να κατεβαίνουν βαθύτερα μέχρι το μανδύα.

Η ανάλυση των δεδομένων από 42 ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής έδειξε ότι 12 από τους σταθμούς κατέγραψαν σχετικά μικρές δονήσεις τις πρώτες έξι ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Χιλή. 

Οι δονήσεις προκλήθηκαν πιθανότατα από την απότομη εμφάνιση ρωγμών στον πάγο καθώς τα επιφανειακά κύματα του σεισμού περνούσαν κάτω από την Ανταρκτική και παραμόρφωναν την ήπειρο.

Οι περισσότερες καταγράφηκαν στη Δυτική Ανταρκτική, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στη Χιλή.

Μπορείτε μάλιστα να ακούσετε τα σεισμικά κύματα που καταγράφηκαν σε δύο σταθμούς εδώ και εδώ.

Οι ερευνητές θα ανατρέξουν τώρα σε παλαιότερα δεδομένα των σεισμογράφων για να ελέγξουν αν υπήρξαν παρόμοιες δονήσεις από άλλους ισχυρούς σεισμούς όπως αυτός που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011. Θα προσπαθήσουν επίσης να εκτιμήσουν αν οι ισχυροί σεισμοί απειλούν δυνητικά τη σταθερότητα του καλύμματος πάγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου