ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Χ. Αθανασίου: «Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

13/08/2014
«Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την κατ’ οίκον έρευνα από όργανα των φορολογικών αρχών.

«Το επιτρεπτό της κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματός μας με το οποίο διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας», σημειώνει ο κ. Αθανασίου. «Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ», προσθέτει.
Η εν λόγω γνωμοδότηση έχει θορυβήσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ως έδρα την κατοικία τους, καθώς προτείνεται η διενέργεια ελέγχων σε αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή οφειλών, χωρίς να απαιτείται η παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως παρέπεμψε το θέμα στον Άρειο Πάγο. Στη σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως η γνωμοδότηση «λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».
Επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ
«Είναι προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας της γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με γνωμοδότηση, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης. Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Επίσης, σημειώνει ότι «το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα. Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές. Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».
Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ανέφερε ότι «όταν η υποκρισία περισσεύει, το ΠΑΣΟΚ που κυβερνά και νομοθετεί μαζί με τη Νέα Δημοκρατία μιλάει για κράτος δικαίου, αντιδρώντας στη φορολογική επιδρομή στα σπίτια χωρίς εισαγγελέα, που μαζί αποφάσισαν. Μη ξεχνάμε και από που προέρχεται ο άρχων στο Υπουργείο Οικονομικών».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου