ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΑΜΕΣΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

20/08/2014
Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συνάντηση με φορείς των ροδακινοπαραγωγών επήλθε «συμφωνία για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών δωρεάν διανομής ποσοτήτων ροδακίνων και νεκταρινιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, Φιλανθρωπικά, Κοινωφελή Ιδρύματα, και Ιερές Μητροπόλεις»
Σημειώνεται πως η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η ΕΕ είναι 27 λεπτά το κιλό δια μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης μετά το πέρας της σύσκεψης με τους ροδακινοπαραγωγούς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ζήτησε να ληφθούν κι άλλα μέτρα στο πλαίσιο, πάντα, των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.
«Η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο το εισόδημα των παραγωγών», τόνισε ο κ. Καρασμάνης.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ζητούν στη δωρεάν διανομή να συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου). Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης είπε αν στη δωρεάν διανομή συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικότερα.
«Προτείναμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεταφέρει στην Κομισιόν αυτήν την πρόταση, καθώς απαιτείται η έγκριση της. Μια πρόταση που έχει υποβληθεί κι από την ευρωπαϊκή οργάνωση παραγωγών ροδάκινου «AREFLH».
Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης, στο πλαίσιο της δωρεάν διανομής η Κοινότητα δίνει στους παραγωγούς κονδύλι ύψους 175 ευρώ τον τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ τον τόνο για το κόστος μεταφοράς.
Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν με τα ποσά αυτά να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα. Έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η ενδεχόμενη ζημιά από την αλλοίωση των φρούτων.
Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στις αποθήκες του νομού Ημαθίας βρίσκονταν αδιάθετοι 12.000 τόνοι ενώ στα δέντρα παραμένουν 13.000 τόνοι. Σημείωσε επίσης ότι σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες εξήχθησαν πάνω από 4.000 τόνοι σε τιμές από 30-35 λεπτά το κιλό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς τα μέτρα διαχείρισης κρίσης περιλαμβάνουν την απόσυρση προϊόντων από την αγορά (υγειονομική ταφή, δωρεάν διανομή σε ιδρύματα, διανομή σε κτηνοτρόφους), «πράσινη» συγκομιδή, μη συγκομιδή, προώθηση κι επικοινωνία και κατάρτιση και επανεκπαίδευση παραγωγών.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου