ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η Κίνα σταματά την παραγωγή γενετικά τροποποιημένου ρυζιού και καλαμποκιού

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma     "

Posted: Αυγούστου 26, 2014 at 7:00 μμ, Last Updated: 
η-κίνα-σταματά-την-παραγωγή-γενετικά-τροποποιημένου-ρυζιού-και-καλαμποκιού
Στις 17 Αυγούστου έληξαν οι σχετικές άδειες για ανάπτυξηγενετικά τροποποιημένου ρυζιού και καλαμποκιού στην Κίνα.
Το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να μην τις ανανεώσει,πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα την καλλιέργειά τους.

Η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου ρυζιού με ορίζοντα πενταετίας είχε εγκριθεί το 2009 από το Υπουργείο Γεωργίας. Στις εγκαταστάσεις των ερευνητικών ομάδων παράγονταν δύο είδη ρυζιού που έφεραν γονίδια από το βακτήριο Bacillus thuringiensis (Bt) για να γίνουν πιο ανθεκτικά στα παράσιτα.
γενετικά-τροποποιημένο-ρύζι
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες στο Πεκίνο είχαν πάρει το πράσινο φως για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Το καλαμπόκι είχε τροποποιηθεί έτσι ώστε οι πυρήνες να περιέχουν φυτάση (πρόσθετο ένζυμο, μικροβιακής κυρίως προέλευσης που υπάρχει στις ζωοτροφές και ενισχύει την απορρόφηση του φωσφόρου και την ανάπτυξη).

Είναι αμφιλεγόμενο γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει τις άδειες για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων. Η, μάλλον, σταθερή κατάσταση της παραγωγής ρυζιού μπορεί να ήταν ένας από τους λόγους για την τελική απόφαση του υπουργείου. Ο Huang Jikun, διευθυντής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών για την Κινεζική Γεωργική Πολιτική, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη παράτασης. 
Ωστόσο, η γενικότερη πολιτική της Κίνας για τη γεωργική βιοτεχνολογία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα τελευταία γεγονότα. Οι ειδικοί λένε ότι η έρευνα για το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και ο πληθυσμός δεν φαίνεται να την αποδοκιμάζει, διότι το καλαμπόκι είναι η κύρια τροφή για τα ζώα.
enallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου