ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

15.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

21/10/2014
Επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια του Δημοσίου με αξιοποίηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών.

Από το πρόγραμμα που αφορά επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία, σχολεία, αντλιοστάσια, κολυμβητήρια, αλλά και τον ηλεκτροφωτισμό δημοτικών και εθνικών οδών, προβλέπεται να δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη οι επενδύσεις θα αποπληρωθούν από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από αυτές και η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 40%.
Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτήρια θα απορροφήσει 220 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και αποτελεί τον ένα από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι άλλοι δύο είναι η εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος για επαγγελματικά κτήρια και η συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ Οίκον» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μανιάτης είπε ότι ωφελημένοι από τις δράσεις αυτές είναι εκτός από τους καταναλωτές ενέργειας, το περιβάλλον, η οικοδομή, η απασχόληση και η εθνική οικονομία ενώ σημείωσε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες για τις εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας παράγονται σε ποσοστό 70 - 75 % από ελληνικές βιομηχανίες.
Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση που υπεβλήθη πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών για φοροαπαλλαγή 15.000 ευρώ για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση των εσόδων του Δημοσίου.
Σημειώνεται πως στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ομάδας εργασίας υπό τον συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκο Μαντζούφα, η οποία θα προτείνει κατά περίπτωση το βέλτιστο χρηματοδοτικό σχήμα για τις επενδύσεις αυτές.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου