ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πώς να θερίσετε και να αποθηκεύσετε αγγούρια

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma    " 

Posted: Οκτωβρίου 15, 2014 at 8:16 πμ, Last Updated: 
πως-να-θερίσετε-και-να-αποθηκεύσετε-αγγούρια
Η καλλιέργεια αγγουριών είναι μία εύκολη και ευχάριστη διαδικασία. Αν φροντίσετε καλά τα φυτά, θα έχετε αρκετή ποσότητα από τα συγκεκριμένα φρούτα σε μία περίοδο αρκετών μηνών. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι τόσο μεγάλη η «απόδοση» που δεν θα γνωρίζετε πώς να τα αποθηκεύσετε.. Η τοποθέτησή τους στο ψυγείο, ίσως δώσει κάποια αποτελέσματα, αλλά για σύντομο μόνο χρονικό διάστημα.. Και αυτό μονάχα αν πρώτα τα καθαρίσετε και τα στεγνώσετε, και μετέπειτα τα σφραγίσετε σε πλαστικό. Καθώς θα συλλέξετε τα αγγούρια που έχετε καλλιεργήσει, ο καλύτερος τρόπος για να τα αποθηκεύσετε, και μάλιστα για μεγάλη χρονική περίοδο είναι να τα φτιάξετε τουρσί.

Πώς θα θερίσετε αγγούρια
Βάσει του τρόπου που έχετε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσετε τα αγγούρια στην κουζίνα σας, η μέθοδος θερίσματος θα διαφοροποιηθεί. Για το αγγούρι που θα χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα, θα πρέπει να τα αφήσετε να μεγαλώσουν τουλάχιστον 15 έως 17 εκατοστά προτού τα κόψετε από την αγγουριά. Αν γίνουν πολύ μεγαλύτερα, θα απωλέσουν την γευστικότητά τους.
Αν εκτεθούν υπερβολικά στον ήλιο, μπορεί να πικρίσουν. Για τα αγγούρια τουρσί, αντιθέτως, θα πρέπει να συλλέγονται όταν είναι σχετικά μικρά – 10 έως 12 εκατοστά το μέγιστο. Εάν θέλετε να φτιάξετε αγγουράκια τουρσί, θα πρέπει να θερίσετε τα αγγούρια μόλις φτάσουν σε μέγεθος 2,5 εκατοστών η λιγότερο σε διάμετρο και  5 έως 10 εκατοστών σε μήκος. Τα πολύ ώριμα αγγούρια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς αποθήκευσης. Καλύτερα να χρησιμοποιηθούν σε μία αγγουροσαλάτα.
Πώς θα αποθηκεύσετε Αγγούρια
Όπως είπαμε, μπορείτε να αποθηκεύσετε απευθείας τα αγγούρια στο ψυγείο, αλλά ο καλύτερος τρόπος ώστε να διασφαλίσετε ότι τα αγγούρια σας θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να τα κάνετε τουρσί. Η διαδικασία (σ.σ. pentapostagma.gr – pickling) αφορά στο σφράγισμα των αγγουριών σε γυάλινα βάζα με άλμη που έχει ως βάση της το ξύδι. Για να μπορέσετε να φτιάξετε αγγούρια τουρσί, θα χρειαστείτε μόλις λίγα υλικά. Θα χρειαστείτε αρκετά και ευρύχωρα γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και νέα καπάκια. Θα χρειαστείτε επίσης μια κατσαρόλα αρκετά βαθιά ώστε να καλύψει ένα βάζο ενός λίτρου με 2,5 εκατοστά να περισσεύουν.
Συνταγή για Αγγούρια Τουρσί
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για να φτιάξετε αγγούρια τουρσί. Τα κύρια συστατικά της άλμης είναι το ξίδι, το νερό και το αλάτι. Η επιλογή σας να φτιάξετε γλυκό τουρσί ή ανθό θα καθορίσει τα υπόλοιπα υλικά. Φρέσκος άνηθος, σκελίδες σκόρδο, καυτερές πιπεριές, κόκκοι πιπεριού, φέτες κρεμμύδι και παραλλαγές μπαχαρικών είναι μόνο μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές. Μία απλή και εύκολη συνταγή είναι η ακόλουθη:
Υλικά:
  • 2 μέρη νερό για κάθε 1 μέρος ξύδι
  • ¼ του φλιτζανιού αλάτι για κάθε 12 φλιτζάνια υγρού.
  • Περίπου 25 αγγουράκια για τουρσί.
  • Φρέσκο άνηθο.
  • Σκελίδες σκόρδο.
  • Φέτες κρεμμυδιού.
  • Κόκκοι μαύρου πιπεριού.
Φέρτε την άλμη σε σημείο βρασμού. Κόψτε τα αγγούρια σε φέτες, τοποθετήστε τα στα αποστειρωμένα βάζα μαζί με μερικές σκελίδες σκόρδο, φέτες κρεμμύδι και τους μίσχους και την κορυφή του άνηθου. Ρίξτε τη βραστή άλμη από πάνω τους. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια μικρή χούφτα από κόκκους μαύρου πιπεριού σε κάθε βάζο.


pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου