ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

«Αερομαχία» Βουλγαρίας και Ρωσίας με φόντο τα ελληνικά F-16 block 30

  ΠΗΓΗ : "   pentapostagma  " 

Posted: Οκτωβρίου 9, 2014 at 9:15 μμ, Last Updated: 
f-16
Όπως γράψαμε στο pentapostagma.gr προχθές , η Βουλγαρία επιθυμεί έως το 2020 να καθηλώσει στο έδαφος, όλα τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο δυναμικό της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο τρόπος όμως που το έπραξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ξεσήκωσε την μήνη του Κρεμλίνου, που θεώρησε ότι «προδόθηκε» από τους «φίλους» βούλγαρους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα την ρωσική βιομηχανία διεθνώς . Μάλιστα ο ίδιος ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Dmitry Rogozin,  τους «τα έσουρε» μέσω κοινωνικών δικτύων.
Η βουλγάρα  υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Daniel Mitov, αρνήθηκε τις κατηγορίες του ρώσου  αναπληρωτή πρωθυπουργού , ο οποίος έγραψε στο Twitter « ότι η Βουλγαρία πρόδωσε την Ρωσία με την απόφαση να αγοράσει μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αντί των νέων ρωσικών υπερσύγχρονων μαχητικών» , αναφέρει η σερβική τηλεόραση Radio-Televizija Srbije / RTS,  σε εκτενές ρεπορτάζ της  .
« Ένα συγκεκριμένο άτομο ο Shalamanov έπεισε τον  βούλγαρο πρωθυπουργό Georgi  Bliznashki να προδώσει και πάλι την Ρωσία, σχετικά με την αγορά μεταχειρισμένων αμερικανικών αεροσκαφών», γράφει με θυμό  ο Rogozin στο Twitter .
Από την άλλη πλευρά η βουλγάρα ΥΠΕΞ , δήλωσε ότι «οι δηλώσεις του Rogozin είναι μάλλον δυσάρεστες,  σε αντίθεση με τους καλούς τρόπους  συμπεριφοράς, εμφανίζοντας  επίσης  και μια έλλειψη σεβασμού προς τα θεσμικά όργανα της Βουλγαρίας και το  ίδιο το βουλγαρικό κράτος. Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δεν χρωστάει εξηγήσεις σε τρίτες χώρες».
Η ιστορία αυτή κράτα χρόνια, η Βουλγαρία αν ανατρέξουμε στην ιστορία έχει ευεργετηθεί από την Ρωσία , πολλές φορές ακόμη και σε βάρος της Ελλάδος (βλέπε συνθήκη του Αγ Στεφάνου)κτλπ. Μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, σιγά –σιγά η Σόφια, κινήθηκε με «ελαφρά βήματα» προ της δύση. Οι ρώσοι σύμφωνα με γραφόμενα στον ρωσικό τύπο, έχουν βοηθήσει και στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας τους βούλγαρους , ποικιλοτρόπως όλα αυτά τα χρόνια αυτά. Τώρα  μετά την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ , οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν σταδιακά, και ακόμη περισσότερο μετά την απόδοση στην συμμαχία, βάσεων στην χώρα .
Το ΝΑΤΟ διαθέτει βάσεις  στην Βουλγαρία στις περιοχές:
α.  αεροπορική βάση   Bezmer Air Base στην περιοχή  Yambol Province
β.  πεδίο βολής στο Novo Selo Range στην περιοχή  Sliven
γ. κέντρο εφοδιασμού  Aitos Logistics Center στην περιοχή του  Burgas (Πύργου )
δ. αεροπορική βάση  Graf Ignatievo  στην περιοχή του Plovdiv
Η παλιά ιστορική φιλία των δύο χωρών προς το παρόν έχει πάει περίπατο, το ίδιο ισχύει και με την Ρουμανία. Η χώρα μας διπλωματικά και γεωπολιτικά δεν πρέπει να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο,  στην πώληση  μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 30, που έχει στο δυναμικό της στην «γείτονα», όπως  έγραψε η βουλγαρική εφημερίδα «Trud».
Είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με χώρες σαν την Ρωσία , αυτήν την δεδομένη στιγμή, αποκομίζοντας μεγάλα γεωστρατηγικά και οικονομικά οφέλη.
Οι βούλγαροι και οι ρουμάνοι επαναλαμβάνουμε, « πραγματοποίησαν τον ίδιο ιστορικό ρόλο που είχαν πράξει και με τους γερμανούς στο β’ παγκόσμιο πόλεμο». Αυτό δεν ξεχνιέται έτσι εύκολα από καμία υπερδύναμη……που δεν είναι απλά   μια «τρίτη» χώρα.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου