ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 897 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

25/11/2014
Καταργείται η άδεια λειτουργίας 103 βιομηχανικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων χαμηλού ρίσκου, που σχετίζονται με 897 επαγγέλματα σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Η απόφαση αφορά στο 25% των οικονομικών δραστηριοτήτων και οι ωφελούμενοι κλάδοι και επαγγέλματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 14,3% του ΑΕΠ της χώρας.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4262/2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί κατά την ψήφισή του και αποσκοπεί στη διευκόλυνση και μείωση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την άρση εμποδίων για το επιχειρείν και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί μελέτη για τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να υπάρχει άδεια. Θα γίνεται έναρξη εργασιών με μια απλή αναγγελία στο ΓΕΜΗ και θα ακολουθεί ο έλεγχος. Όμως, καταργείται το στάδιο της αδειοδότησης για τον μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων, δημιουργούνται γενικοί όροι λειτουργίας, όπου κρίνεται αναγκαίο, δίνεται η δυνατότητα αυτοσυμμόρφωσης της επιχείρησης ή και της πιστοποίησης τρίτου, διατηρείται η εκ των προτέρων αδειοδότηση μόνο με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και ενισχύονται οι έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.
Οι 103 βιομηχανικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική ταξινόμηση, καταλαμβάνουν 7 τομείς, 24 κλάδους, 67 ομάδες, 129 τάξεις, 408 κατηγορίες και 897 υποκατηγορίες.
Η εξοικονόμηση χρόνου για τον πολίτη θα είναι τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, μείωση κόστους (παράβολα από 60 μέχρι 1.500 ευρώ), άμεση απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου και δραστικός περιορισμός της ανάγκης επαφής με τη διοίκηση. Για τη δημόσια διοίκηση, το όφελος είναι η απαλλαγή από μεγάλο μέρος του διαχειριστικού βάρους και αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού σε ουσιαστικής μορφής ελέγχους.
Με βάση τον σχετικό ψηφισμένο νόμο, έως τις 8 Ιανουαρίου 2015 έπρεπε να έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με περιθώριο να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2015 η διαδικασία συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων για τη συνολική μεταρρύθμιση στο σύστημα αδειοδότησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, τόνισε: «Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της επιχειρηματικότητας των νέων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της έκδοσης άδειας λειτουργίας δραστηριότητες και επαγγέλματα που αντιπροσωπεύουν πάνω από 14,3% του ΑΕΠ. Στόχος μας, η άρση των διοικητικών – γραφειοκρατικών βαρών που θέτουν εμπόδια στην υγιή επιχειρηματικότητα».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου