ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ

25/11/2014
Τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας των επικίνδυνων κακοποιών, οι οποίοι καταζητούνται από τις αρχές, φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή το περιστατικό με τον πιστολέρο στον Πειραιά.

Η τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εισαγγελείς μπορούσαν να εκδίδουν διατάξεις δημοσιοποίησης των στοιχείων κατηγορουμένων μόνο όταν αντιμετώπιζαν κατηγορίες που συνδέονταν με αδικήματα τρομοκρατίας, γενετήσιας ελευθερίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Η τροπολογία θα ενσωματωθεί ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και 4139/2013.
Σύμφωνα με την τροπολογία, θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη και η φωτογραφία του, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις για τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών του δράστη ή των δραστών θα γίνεται άμεσα στις περιπτώσεις εγκλημάτων «των οποίων ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής».
Σημειώνεται πως αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου περί δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων ζήτησε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, λόγω της μη δημοσιοποίησης της φωτογραφίας του ενόπλου που πυροβόλησε αδιακρίτως στο μπαρ του Μικρολίμανου.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ζήτησε είτε την επαναφορά του Ν.2472/1997, είτε την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για καταζητούμενους, που δεν ανευρίσκονται ή είναι αγνώστου διαμονής.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου