ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Οι γυναίκες με εξουσία παθαίνουν κατάθλιψη – Τι γίνεται με τους άντρες;

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma  " 

Posted: Νοεμβρίου 25, 2014 at 11:51 πμ, Last Updated: 
woman-
Ερευνητές από το Όστιν ανέλυσαν τη συμπεριφορά 1.300 ανδρών-στελεχών και 1.500 γυναικών σε αντίστοιχα πόστα ευθύνης, για τις ανάγκες της μελέτης «Φύλο, Επαγγελματική Εξουσία και Κατάθλιψη».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Time, η έρευνα δείχνει ότι γυναίκες με εξουσία που επηρεάζει την πληρωμήτην απόλυση και την πρόσληψη προσωπικού παρουσίαζαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό,τι γυναίκες που δεν είχαν τέτοια εξουσία.
Από την άλλη πλευρά, άνδρες σε αντίστοιχα διευθυντικά πόστα και με εξ ίσου σημαντικές για τους υφισταμένους τους ευθύνες παρουσίαζαν πολύ λιγότερα συμπτώματα της νόσου, από ό,τι άνδρες που δεν είχαν διευθυντική θέση.
«Αυτό που είναι εντυπωσιακό στη μελέτη μας είναι ότι οι γυναίκες με εξουσία στη δουλειά είναι πιο επιρρεπείς στα προγνωστικά χαρακτηριστικά που είναι ισχυροί δείκτες της καλής ψυχικής υγείας», επισημαίνει η κοινωνιολόγος Tetyana Pudrovska. «Εκείνες οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες, έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο εισόδημα, απασχολούνται σε διάσημα επαγγέλματα και έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία και την αυτονομία από ό,τι οι γυναίκες χωρίς εξουσία στη δουλειά. Ωστόσο, έχουν τη χειρότερη ψυχική υγεία σε σχέση με τις γυναίκες κατώτερου επιπέδου», προσθέτει.
Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν στη δουλειά πολλούς περισσότερους στρεσογόνους παράγοντες, καθώς καλούνται να ξεπεράσουν πολλά στερεότυπα και αντίσταση στη δική τους ανέλιξη και κυριαρχία. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια εμπόδια.
«Άνδρες σε θέσεις εξουσίας είναι συνεπείς με τα αναμενόμενα στερεότυπα και το γεγονός πως ο άνδρας είναι σε θέση κυριαρχίας και ηγεσίας είναι κάτι αποδεκτό ως κάτι κανονικό και τυπικό. Αυτό αυξάνει την ισχύ τους και την αποτελεσματικότητά τους ως ηγέτες και μειώνει τις διαπροσωπικές τους συγκρούσεις», αναφέρει η Pudrovska.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου