ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τώρα όλοι περιμένουν από την Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή πολιτικο-διπλωματική συγκυρία

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Νοεμβρίου 10, 2014 at 5:29 μμ, Last Updated: 

greekaoza_607_363_577_324
- Η Κύπρος του Τάσσου Παπαδόπουλου κατάφερε να δείξει πρώτη τον δρόμο στην Ελλάδα για την ανακήρυξη ΑΟΖ
– Αίγυπτος, Κύπρος και Ισραήλ αναμένουν πλέον από την Ελλάδα να πράξει το αυτονόητο ανακηρύσσοντας ΑΟΖ
– Εφόσον η Ελλάδα δεν επιθυμεί την περαιτέρω «φινλανδοποίησή» της οφείλει να πάρει το ρίσκο αγνόωντας τις τουρκικές απειλές

Τώρα Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος και Ιταλία (για διαφορετικούς λόγους από τις τρεις πρώτες χώρες) αναμένουν από την Ελλάδα  να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).
Άλλωστε η ανακήρυξη ΑΟΖ θα συνάδει πλήρως με το πνεύμα των όσων εξαγγέλθηκαν χθες κατά την Τριμερή του Καΐρου, μεταξύ των τριών αρχηγών κρατών, Αναστασιάδη, Σαμαρά και Αλ Σϊσι.
Η Αίγυπτος πλέον χώρα κλειδί στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, με πληθυσμό και στρατό που είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμοι, αλλά και με τεράστια επιρροή στον αραβικό κόσμο στέκεται πλέον εμφανώς εμπόδιο στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ν.Α. λεκάνη της Μεσογείου.
Εξίσου σημαντικός παράγοντας που διευκολύνει ιδιαίτερα την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ είναι η γεωπολιτική, στρατηγική και ως έναν βαθμό ενεργειακή συμπαράταξη του Ισραήλ με την Κύπρο. Το Τελ Αβίβ διακαώς επιθυμεί  άλλωστε την πλήρη και ενεργή ενσωμάτωση της Ελλάδας σε αυτή την στρατηγική συνεργασία που έχει εγκαθιδρύσει με την Κύπρο.
Η πολιτικο-διπλωματική συγκυρία είναι την παρούσα στιγμή ιδανική για την Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ, που έστω και με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα διατηρεί ακόμα μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος έναντι των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων, εφόσον φυσικά δεν επιθυμεί την πλήρη και άνευ όρων «φινλανδοποίησή» της από την Άγκυρα.
Με τον όρο «φινλανδοποίηση» αναφερόμαστε στο παράδειγμα της Φινλανδίας επί «Ψυχρού Πολέμου» όταν η χώρα λόγω της γειτνίασής της με την γιγάντια Σοβιετική Ένωση δεν της επιτρεπόταν να μπει στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούσε να αγοράσει δυτικό οπλισμό, υπόκειτο σε αλεπάλληλες εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις και είχε σωρεία περιορισμών στις διπλωματικές της κινήσεις προς τρίτες, κυρίως δυτικές χώρες, ενώ ενίοτε η Σοβιετική Ένωση είχε εμπλακεί και στο εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι. Κοινώς εκείνη την εποχή η Φινλανδία υπήρξε μια χώρα με μειωμένη κυριαρχία.
Κρίσιμης σημασίας είναι το ζήτημα να συμπεριληφθεί το Κατελόριζο, καθώς το μικρό αυτό νησί ουσιαστικά είναι ο κρίκος που ενώνει την ελληνική ΑΟΖ με αυτήν της Κύπρου και κατ” επέκτασιν με αυτήν της Αιγύπτου. Η Τουρκία, αντιθέτως προβάλλει διάφορους σαθρούς νομικούς ισχυρισμούς που θέτουν εμπόδια στην συμπερίληψη και του Καστελορίζου ως μέρους μιας ελληνικής ΑΟΖ.
Τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει την εν εξελίξει «φινλανδοποίησή της από την Τουρκία, αρπάζοντας την ευκαιρία, πράττοντας το αυτονόητο, δηλαδή να ανακηρύξει ΑΟΖ σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα συγκυρία;
newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου