ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας




Εμπλοκή επαναβεβαιώνει η Κομισιόν

19/11/2014
«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», διεμήνυσε από τις Βρυξέλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές δράσεις.
Όπως τόνισε η κ. Αντρέεβα: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας».
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Γκ. Χαρδούβελης: Η ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το άλφα και το ωμέγα
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για την πορεία της οικονομίας, τόνισε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα χρειάζεται ψυχραιμία και όχι λεονταρισμούς.
«Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Εκεί πρέπει να βρούμε μια λύση, φαντάζομαι θα τη βρούμε, πρέπει όμως να έχουμε ψυχραιμία. Η ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το άλφα και το ωμέγα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, «ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό. Όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε εκ νέου αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία με την τρόικα, προσθέτοντας όμως πως η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας μας «θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική».
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τις ευθύνες του, ειδικά μετά τις αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είπε: «Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα, μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.
«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως τα γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση, για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδουβελης.
Νωρίτερα, ο υπουργός ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «περνάμε μια δύσκολη φάση: Είναι μια εποχή που τελειώνει το παλιό και ξεκινάει κάτι καινούργιο και σ’ αυτό το ενδιάμεσο στάδιο τα νεύρα τεντώνουν από όλες τις πλευρές».
«Δεν είμαστε μόνον εμείς, είναι και η πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν, άρα αυτό φέρνει κάποια διάσταση απόψεων που βλέπουμε αυτή τη βδομάδα» συμπλήρωσε.
Ευ. Βενιζέλος: Πολύπλοκη και σύνθετη η διαπραγμάτευση
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι «πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο κ. Χαρδούβελης.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι «δύσπιστοι και πιεστικοί» λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, «που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση».
Επανάλαβε επίσης πως υπάρχει ανάγκη να σχηματιστεί ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και, στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο επίπεδο ωριμότητας που απαιτείται. Προειδοποίησε δε πως τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών μπορεί να χαθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή και ώρες, και αυτό πρέπει να αποτελέσει μήνυμα για το λαό και την αντιπολίτευση.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα τρόικας μόνο, ότι δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, μια από τις αναθεωρήσεις του μνημονίου που κάνει η τρόικα, αλλά ότι «τώρα είναι η τελική φάση, είναι η έξοδος από το μνημόνιο και δεν διαπραγματευόμαστε με την τρόικα μόνο για τα δικά της θέματα, γίνεται και μια παράλληλη διαπραγμάτευση για τη νέα φάση».
Όσον αφορά στο εάν θα αλλάξει κάτι στον προϋπολογισμό για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το οποίο κάνει λόγο η τρόικα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Όχι, όχι, η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, το 2013, το 2014, απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις».
Τέλος, ερωτηθείς για τη στήριξη που απολαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον Γκίκα Χαρδούβελη. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να στοχοποιείται.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η τριμερής θα επιστρέψει στην Αθήνα μόνο αφότου «εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις». Επανέλαβε μάλιστα πως η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη μετά μνημόνιο εποχή.
Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία
Για αδιέξοδο στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τον τελικό γύρο μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης, κάνει λόγο δημοσίευμά του το πρακτορείου Bloomberg.
Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις της τρόικας για επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015 και σημειώνει πως οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι «εξοργισμένοι» από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση από τις 6 Νοεμβρίου έως και σήμερα δεν προσδιόρισε τα μέτρα προκειμένου να καλύψει το κενό.
Όπως τονίζεται, το αδιέξοδο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς προστασία την 1η Ιανουαρίου, οπότε λήγει και επισήμως το πρόγραμμα στήριξης.
Ειδικότερα, η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου - που θα συνεδριάσει το Eurogroup - για να πετύχει συμφωνία για τα απαιτούμενα βήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση και θα ανοίξουν το δρόμο στις συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου