ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Προειδοποιήσεις από παντού κατά των πρόωρων εκλογών


Μηνύματα από Γιούνκερ


13/12/2014
Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος ανέφερε ότι ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία αυξάνεται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας.
Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε για ακόμη μία ημέρα να ανακάμψει. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 824,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,42%.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η εξέλιξη των πρόωρων εκλογών για την Ελλάδα θα είναι πιστωτικά αρνητική (credit negative), ενώ τονίζει ότι λαμβάνοντας υπ' όψιν το υψηλό εκλογικό όριο για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βουλή σήμερα, οι πρόωρες προεδρικές εκλογές επιταχύνουν τον κίνδυνο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι εξελίξεις αυτές θα είναι πιστωτικά αρνητικό γεγονός για την ελληνική κυβέρνηση (Caa1 / σταθερό), καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυξάνουν τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ανέφερε ότι θα προτιμούσε «γνώριμα πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα
Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ απέστειλε προειδοποίηση να μην εκλεγούν «ακραίες δυνάμεις».
Πρόκειται για την πιο άμεση παρέμβαση που έχει γίνει όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ιστότοπο που μεταδίδει τις δηλώσεις Γιούνκερ.
«Πιστεύω ότι οι Έλληνες, οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης που διοργάνωσε η Αυστριακή δημόσια τηλεόραση, μαζί με τον  EuObserver και άλλους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στις δηλώσεις Γιούνκερ.
Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι είναι κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται.
Τόνιζαν όμως πως την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα διλήμματα που θέτει εν όψει των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την επαναφορά στο προσκήνιο του όρου Grexit.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανατρέχει στο 2011 για να υπενθυμίσει ότι «ο κ. Σαμαράς αποκαλούσε “προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου" που "προκαλεί πανικό στην αγορά" τα περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας».
«Το 2014», συμπληρώνει, «το κυβερνητικό επιτελείο καταφεύγει σε χειρότερη εκστρατεία τρομοκράτησης και εκβιασμού της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία».
«Ειλικρινά θεωρούν ότι με τέτοια φτηνή επιχειρηματολογία και λάσπη θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου