ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Με έξοδο του στόλου στο Αιγαίο «απαντά» το ΓΕΝ στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις

ΠΗΓΗ : "   http://roykoymoykoy.blogspot.gr    " 



Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
    «Πρόσω ολοταχώς» κινείται από χτες το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με φρεγάτες, πυραυλακάτους, υποβρύχια, αποβατικά και ταχύπλοα σκάφη που «απλώνονται» σε ολόκληρο το Αιγαίο, από τονΑη Στράτη και τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο και την Κάρπαθο.
    Το Πεντάγωνο, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, από την Αθήνα απαντά με «καταιγισμό» αεροναυτικών ασκήσεων. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί και κοινή ναυτική άσκηση με την Άιγυπτο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, η οποία  αποτελεί πλέον έναν νέο ισχυρό και σημαντικό σύμμαχο της Ελλάδος όπως σχολίαζαν στο newpost,αξιωματούχοι και αναλυτές. Βέβαια και η Αθήνα παρέχει την υποστήριξή της  πια και στο Κάϊρο ,όπου τη χρειάζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν αναχωρούσε η στρατιωτική της αντιπροσωπεία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας αν δεν επέστρεφε από το Καστελόριζο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να τον αποχαιρετήσει με εγκαρδιότητα.


    Σίγουρα για να πραγματοποιηθούν οι αεροναυτικές ασκήσεις του ΓΕΝ στο Αιγαίο που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, έδωσε το «πράσινο φως» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Η έξοδος του στόλου των πολεμικών μας πλοίων από το Ναύσταθμο σημειώνεται μετά την αναχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, που ενώ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και του παρείχαμε φιλοξενία , την ίδια στιγμή οι ναύαρχοι της γειτονικής χώρας είχαν διαταχθεί να προκαλέσουν την Ελλάδα έξω από το Καστελόριζο αλλά και στο βόρειο Αιγαίο με την διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων (που την ονόμασαν αξιολόγηση-εκπαίδευση), αμφισβητώντας εμμέσωςκαι την κυριαρχία της Ελλάδος στο νοτιοανατολικό τμήμα της ΑΟΖ της.
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στο Αιγαίο, η «προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Στόλου, με τη διεξαγωγή των ασκήσεων:
«ΑΣΤΡΑΠΗ 3/14»
«ΟΡΜΗ 6/14»
«ΑΙΓΙΑΛΟΣ 3/14»
«ΒΡΟΝΤΗ 1/14»
    Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιείται σε περιοχές του ΚεντρικούΝότιου Αιγαίου και Κρητικού, με τη συμμετοχή φρεγατών, ταχέων σκαφών, πλοίων γενικής υποστηρίξεως, αρματαγωγών, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων και Ομάδων της Δύναμης Υποβρυχίων Καταστροφών».  
    Όπως σημειώνεται με έμφαση από το ΓΕΝ «Κατά τη διάρκεια των προαναφερομένων ασκήσεων, εκτελείται συνεργασία με μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
    Στην «Αστραπή» θα επιχειρήσουν οι φρεγάτες που διαθέτει η χώρα μας , θα αποκλείσουν περάσματα στο Αιγαίοθα κυνηγήσουν υποβρύχια με στόχο την εξουδετέρωσή τους και θα υπάρξουν βολές με πραγματικά πυρά για την καλύτερη εκπαίδευση των πληρωμάτων τους.
    Στις φρεγάτες έχει δοθεί η εντολή να ανακτήσουν και τον εναέριο έλεγχο περιοχής, σε τομείς του F.I.R Αθηνών. Εντυπωσιακό είναι ότι όλες οι πυραυλάκατοι του στόλου μας «Ορμή», μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν στους πιο ευαίσθητους τομείς του Αιγαίου εξασφαλίζοντας ,σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τον έλεγχο περιοχής .  Στη συνέχεια βάση του σχεδίου «Βροντή» οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά επιχείρησαν και θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες αλλά και νύχτες την ολοκληρωτική αποτροπή κάθε εισβολέα. Τέλος ο «Αιγιαλός» εμπεριέχει και αποβατικές ενέργειες προκειμένου να σπάσουν τυχόν προγεφυρώματα του εχθρού αλλά και να επιτευχθεί ισοδύναμο τετελεσμένο με την κατάληψη ξένου εδάφους.
    Και οι τέσσερις επιμέρους ασκήσεις θα λειτουργούν συνδυαστικά και συμπληρωματικά. Για τις επόμενες τρεις ημέρες και νύχτες στο Αιγαίο θα επικρατεί πολεμική εγρήγορση.
    Στο αρχιπέλαγος θα απλωθούν όλες οι μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, των οποίων τα πληρώματα θα δοκιμάζουν τις αντοχές τους και θα βελτιώνουν τις ικανότητές τους σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα. Προκειμένου οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού να είναι σε θέση να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε απειλή και να κυριαρχήσουν σε ένα σύνθετο εχθρικό περιβάλλον το ΓΕΝ ζήτησε να συμμετέχουν στις ασκήσεις τους αυτές , η Πολεμική Αεροπορία και ηΑεροπορία Στρατού. Επίσης θα λειτουργήσουν και συνδυαστικά επιχειρώντας από κοινού και εξαπολύοντας διακλαδικές επιθέσεις.
    Την ίδια ώρα και όχι τυχαία εκτυλίσσεται η κοινή ναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου με την επωνυμία «ALEXANDROUPOLIS 14».
    Η ενέργεια αυτή, η οποία υποδηλώνει ουσιαστικά την έναρξη της στρατιωτικής συνεργασίας Αθήνας - Καΐρου , ενοχλεί την Άγκυρα καθώς τα τελευταία χρόνια απέτρεπε την Αίγυπτο να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα για τη δημιουργία ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών ,κάτι που θα επέτρεπε την εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο χώρες.
    Η «ALEXANDROUPOLIS 14» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, από τις 11 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2014, ανάπτυξη της δύναμης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.
    Στη συγκεκριμένη άσκηση θα συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς, οι φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», το πλοίο γενικής υποστηρίξεως «ΑΞΙΟΣ», η πυραυλάκατος «ΣΤΑΡΑΚΗΣ», το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», ομάδα τηςΔύναμης Υποβρυχίων Καταστροφών και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αιγυπτιακής πλευράς παίρνει μέρος η φρεγάτα «ENS SHARM EL SHEIKH», οι πυραυλάκατοι «ENS YARMOUK» και «ENS BADR», το βοηθητικό «ENS HALAYEB» και τα περιπολικά «ENS WAKIL» και «ENS RAFEAA».
    Η συγκεκριμένη κοινή ναυτική άσκηση που πραγματοποιείται μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου δεν γίνεται στα πλαίσια μίας τυπικής στρατιωτικής συνεργασίας καθώς αποβλέπει στην ουσία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου