ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Όλη η Ελλάδα συνδέεται στο διαδίκτυο

ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

30/12/2014
Υπεγράφησαν τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014, από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαο Δασκαλάκη και τα ανάδοχα σχήματα οι συμβάσεις του έργου «RURAL BROADBAND, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών».

Το έργο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, συνολικού προϋπολογισμού 161.077.032 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) το οποίο χρηματοδοτείται, με τη μορφή ΣΔΙΤ, από πόρους του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», του Π.Ε.Π. «Μακεδονία – Θράκη» και του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σχεδόν στο 50% της ελληνικής Επικράτειας.
Στόχος του έργου είναι μέσα στο 2015 να συνδεθεί με το Διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας, που σήμερα δεν έχει καμία πρόσβαση στα οφέλη και στις ευκαιρίες της Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης ανάφερε σχετικά: «Ο στρατηγικός στόχος του έργου είναι η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε καν η βασική πρόσβαση στο ίντερνετ και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας, όπου ήδη προσφέρονται αξιόπιστες υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο.
«Αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους 161 εκατ. ευρώ, η Ελληνική πολιτεία κάνει πράξη τη δέσμευσή της για ουσιαστική ενίσχυση της Περιφέρειας ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα των Ελλήνων πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί. Με την άμεση υλοποίηση των έργων Rurals θα ενισχυθεί άμεσα η απασχόληση και δημιουργούνται οι κατάλληλες ψηφιακές υποδομές για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τομείς όπως π.χ. ο Τουρισμός, οι Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις, η άμεση διάθεση αγροτικών προϊόντων θα ενισχυθούν σημαντικά με την άμεση επαφή με νέες αγορές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας», πρόσθεσε.
«Παράλληλα θα είναι πλέον δυνατή η προσέλκυση περισσότερων τουριστών, οι οποίοι θεωρούν την σύνδεση στο Ιντερνετ σαν μια βασική υπηρεσία που πρέπει να απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα. Επίσης οι πολίτες της Περιφέρειας θα αξιοποιούν άμεσα βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, η ψηφιακή χορήγηση βεβαιώσεων και δημοσίων εγγράφων, υπηρεσίες τις οποίες σήμερα στερούνται οι κάτοικοι της Περιφέρειας σε αντίθεση με τους κατοίκους των αστικών περιοχών», συμπλήρωσε ο κ. Δασκαλάκης.
Η υπογραφή των συμβάσεων ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε μία περίοδο κατά την οποία η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και είναι πολύτιμη για την Ελληνική Οικονομία, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την Ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Το έργο είχε προκηρυχθεί πριν δυόμισυ χρόνια χωρίς να έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα χρηματοδότησης με άμεσο κίνδυνο απένταξης και ακύρωσής του. Μέσα σε ένα χρόνο επανασχεδιάστηκε, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ολοκληρώθηκαν άμεσα από την Γ.Γ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων οι διαδικασίες συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων. Το έργο προκηρύχθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου 2013, αξιολογήθηκε σε επτά μόλις μήνες και σήμερα υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις.
Το έργο «RURAL BROADBAND εντάσσεται στην ενιαία Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων και αφορά σε ένα λειτουργικό πλέγμα έργων και παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των εθνικών υποδομών και υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή «θωράκιση» της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες.
Για τις ανάγκες του έργου η χώρα (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης ) έχει χωριστεί σε τρείς ισοδύναμες περιοχές (LOTs), από πλευράς απαιτήσεων, στις οποίες αναδείχτηκαν οι εξής ανάδοχοι:
Τομέας ( LOT) 1: ΟΤΕ (περιοχή Θράκης, Μακεδονίας, δυτικής Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου) αξία 44.375.478 ευρώ
Τομέας (LOT) 2: INTRAKAT - INTRACOM HOLDINGS - HELLAS ON LINE (περιοχή Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, νοτίου Ηπείρου, Εύβοιας, Κυκλάδων ) αξία 60.315.940 ευρώ
Τομέας (LOT) 3: ΟΤΕ (περιοχή Πελοποννήσου, κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου, Κρήτης ) αξία 56.385.614 ευρώ
Για την υλοποίηση του έργου ακολουθείται η διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών δικτύου στις περιοχές και την παροχή αξιόπιστων και σύγχρονων υπηρεσιών γρήγορου ίντερνετ στον πληθυσμό των περιοχών αυτών, υιοθετώντας ένα λειτουργικό μοντέλο υλοποίησης και ανάπτυξης, που επιτρέπει τη βιώσιμη αξιοποίηση και λειτουργία των υποδομών σε μακροπρόθεσμη βάση, ενθαρρύνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου