ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

10 οφέλη της ωμοφαγικής διατροφής


Posted: Δεκεμβρίου 31, 2014 at 6:37 μμ, Last Updated: 
ωμοφαγική-διατροφή
 Ακολουθούν τα 10 σημαντικότερα οφέλη της ωμοφαγίας ή ωμοφαγικής διατροφής
1) Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου
Ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας από το 1994 ως το 2003 συμπέρανε ότι η αυξημένη κατανάλωση ωμών λαχανικών μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών (1).
2) Μειωμένα επίπεδα κακής χοληστερόλης
Μελέτη του 2005 βρήκε ότι η κατανάλωση πολλών ωμών φρούτων και λαχανικών (σ.σ. pentapostagma.gr – περίπου σε ποσότητα αντίστοιχη με το 70% στο σύνολο της διατροφής) μείωνε αισθητά τη συγκέντρωση χοληστερόλης LDL και τριγλυκεριδίων που οδηγούν σε προβλήματα υγείας και καρδιαγγειακές παθήσεις (2).

3) Αυξημένα επίπεδα βήτα-καροτίνης
Η βήτα-καροτίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την ανοσοποίηση και προστατεύει τα κύτταρά μας. Μία γερμανική μελέτη που διεξήχθη το 2007 βρήκε ότι μία αυστηρά ωμοφαγική διατροφή αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα βήτα-καροτίνης (3).
4) Μειωμένη παχυσαρκία και υπέρταση
Μελέτη για τον αντίκτυπο των ωμοφαγικών διατροφών στην παχυσαρκία και την υπέρταση βρήκε ότι η υψηλή κατανάλωση ωμών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να ελαττώσουν την αρτηριακή τους πίεσης (4).
5) Λιγότερος πόνος.
Η χαμηλή ποσότητα αλατιού και οι ωμοφαγικές/χορτοφαγικές δίαιτες βρέθηκαν να μειώνουν τα συμπτώματα ινομυαλγίας με την τελευταία να αποτελεί μία μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού, με διάχυτους μυϊκούς πόνους (5)
6) Μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Σε μελέτη του έτους 1998, διατροφές πλούσιες σε ωμά λαχανικά/προβιοτικά βρέθηκαν να έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ η επιστροφή σε κρεατοφαγική διατροφή αύξανε και ενέτεινε αυτά τα συμπτώματα (6)
7) Μειωμένη ευαλωτότητα απέναντι σε αλλεργίες.
Βασισμένη στην υπόθεση ότι τα παιδιά των αγροτών είναι λιγότερο ευάλωτα σε αλλεργίες, μελέτη του έτους 2006 βρήκε ότι η κατανάλωση ωμού γάλακτος μείωνε σημαντικά την ευαισθησία των παιδιών ως προς τις αλλεργίες (7)
8) Τα ένζυμα βοηθούν στη διαδικασία της πέψης
Η έρευνα του Ιδρύματος Weston-Price συμπέρανε ότι τα ένζυμα που απελευθερώνονται από το μάσημα ωμών λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία της πέψης καθώς παραμένουν στο άνω μέρος του στομάχου για περίπου 30 λεπτά, προτού μετακινηθούν στο κάτω μέρος του. (8)
9) Ενισχύει την υγεία των γυναικών
Μελέτη του έτους 2003 από τη Γερμανία βρήκε μία θετική συσχέτιση μεταξύ των διατροφών που βασίζονται σε ωμά λαχανικά και έναν μειωμένο επιπολασμό καρκίνου του στήθους. Τα αποτελέσματα αυτά δεν παρατηρήθηκαν σε διατροφές με μαγειρεμένα λαχανικά. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά – που είναι ευαίσθητα στη ζέστη – μπορεί να είναι υπεύθυνα για τα οφέλη στην υγεία (9).
10) Ευτυχία και μακροζωία
Πιλοτική μελέτη σε ινστιτούτο ωμοφαγίας και χορτοφαγίας βρήκε ότι τα άτομα τείνουν να αισθάνονται πιο ευτυχισμένα και περισσότερο σταθερά συναισθηματικά έπειτα από την κατανάλωση ωμών τροφίμων σε συνδυασμό με έτερα υγιεινά ωμά λαχανικά (10).
Πηγές του άρθρου:
pentapostagma.gr


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2014/12/10-%ce%bf%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%89%ce%bc%ce%bf%cf%86%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%82.html#ixzz3NapFSRTv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου