ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Σημαντικές συμβουλές για την υγεία σας από έναν καρδιολόγο


Posted: Δεκεμβρίου 31, 2014 at 8:42 μμ, Last Updated: 
η-χορτοφαγική-διατροφή-οδηγεί-σε-μείωση-των-εκπομπών-αερίων-θερμοκηπίου-και-βελτιώνει-το-προσδόκιμο-ζωής
 O Δρ. Kim A. Williams, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (σ.σ. pentapostagma.gr – American College of Cardiology), έχει να αντιμετωπίσει συχνά υπέρβαρους ασθενείς που υποφέρουν από υπέρταση, Διαβήτη Τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη. Μία από τις συμβουλές που του δίνει είναι η αλλαγή της διατροφής τους, και πιο συγκεκριμένα η μεταστροφή σε χορτοφαγική δίαιτα.

Ο Δρ. Williams έγινε χορτοφάγος το 2003 γιατί ανησυχούσε ότι η χοληστερόλη LDL – αυτή που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – του ήταν πολύ υψηλή. Ο Δρ. Williams έγραψε σχετικά με τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να γίνει χορτοφάγος και την πεποίθησή του για τα καρδιαγγειακά οφέλη μίας διατροφής βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά σε πρόσφατη έκθεσή του στο MedPage Today.
Η χορτοφαγία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια: αυτό αποδεικνύει η εκθετική αύξηση των βιβλίων με συνταγές μαγειρικής δίχως καθόλου κρέας καθώς και η αύξηση της διάθεσης προϊόντων που είναι φιλικά προς χορτοφάγους καταναλωτές. Η προώθηση της χορτοφαγίας από τον Πρόεδρο μίας εκ των κορυφαίων καρδιολογικών ενώσεων των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με καχυποψία:
“Δεν γνώριζα ότι η τοποθέτησή θα δημιουργούσε τέτοια θύελλα αντιρρήσεων και διαμαρτυριών”, είπε ο Δρ. Williams, που κατέχει επίσης τον τίτλο του διευθυντή καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγου.
Ένα άτομο υπέδειξε ότι ο καρδιολόγος προωθούσε μία ριζοσπαστική (αλλαγή) διατροφή στους ασθενείς του βάσει των εμπειριών ενός και μόνο ατόμου: του εαυτού του. Άλλοι τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να ενθαρρύνει μέσω του κολεγίου όλους τους ασθενείς να γίνουν χορτοφάγοι, ενώ η κριτική στράφηκε εναντίον του και για τον «υποτιθέμενο επηρεασμό του από τη βιομηχανία (χορτοφαγικών τροφίμων)», κατηγορία που τον ξάφνιασε παντελώς.
«Ποια είναι η βιομηχανία που προωθεί τη χορτοφαγική διατροφή;», διερωτήθηκε ο επιστήμονας. Ίσως οι άνθρωποι που δημοσιεύουν βιβλία για αυτήν. Αλλά αυτό, σύμφωνα με την άποψή μου, δεν θεωρείται βιομηχανία.
Ο Δρ. Williams δήλωσε ότι η μεταστροφή του στη χορτοφαγία ήταν το αποτέλεσμα μίας αιματολογικής εξέτασης ρουτίνας πριν από 10 χρόνια.
Η εξέταση έδειξε ότι η χοληστερόλη LDL, η οποία βρισκόταν στην τιμή 110 μερικά χρόνια πριν, σκαρφάλωσε στο 170. Ο Δρ. Williams, που ήταν περίπου 49 ετών εκείνη την περίοδο, ανέφερε ότι υπέθεσε ότι η ηλικία και η φυσική δραστηριότητα έπαιξαν κρίσιμο ρόλο – η συνήθεια της συχνής σωματικής άσκησης είχε μειωθεί σε συχνότητα, και τα επίπεδα χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Όμως, υποπτεύθηκε ότι και η διατροφή του δεν ήταν τόσο υγιεινή όσο παλιά.
“Βασικά, έτρωγα κοτόπουλο και ψάρι, δίχως την πέτσα, δίχως καθόλου τηγανητά τρόφιμα και καθόλου κόκκινο κρέας”, είπε. «Νόμιζα ότι είναι υγιεινή διατροφή. Όμως είναι μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και όχι σε χοληστερόλη, την οποία και χρειαζόμουν»
Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι η σχέση μεταξύ της χοληστερόλης που βρίσκεται στα τρόφιμα – (σ.σ. pentapostagma.gr – διατροφική χοληστερόλη), και η χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα είναι περίπλοκη, ενώ παράλληλα ποικίλλει και διαφοροποιείται σημαντικά από άτομο σε άτομο. Σε αρκετούς ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη δεν επιδρά – ή μάλλον επιδρά ελάχιστα στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Όμως σε μερικούς ανθρώπους, η επίδραση μπορεί να είναι πιο σημαντική και καθοριστική, όπως και στην περίπτωση του αμερικανού καρδιολόγου Δρ. Williams.
pentapostagma.gr


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2014/12/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf.html#ixzz3Naplbkha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου