ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΠΕ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,2% ΣΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ

31/01/2015
Στο 0,9% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2015, προβλέπει περαιτέρω αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, με το μέσο ρυθμό μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 να εκτιμάται στο 2,2%.
Οι εν λόγω προβλέψεις προκύπτουν από την εφαρμογή ενός δυναμικού υποδείγματος παραγόντων (dynamic factor model) και ενσωματώνουν στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των προβλέψεων του ΚΕΠΕ είναι η σαφής επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το 2014 αποτελεί το έτος μετάβασης από τη μακροχρόνια ύφεση, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, σε καθεστώς ανάπτυξης καθώς και η αξιοσημείωτη βελτίωση της πρόβλεψης αναφορικά με το ύψος του ρυθμού ανάπτυξης.
Επίσης, οι προβλέψεις για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 οδηγούν στην εκτίμηση ενός σημαντικού ρυθμού ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως αναφέρει το Κέντρο στο ενημερωτικό του δελτίο.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, «οι εκτιμώμενοι θετικοί ρυθμοί μεταβολής για τα αμέσως προσεχή τρίμηνα αντανακλούν ποικίλες πτυχές των πρόσφατων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Αντικατοπτρίζουν την καίρια επίτευξη της εξισορρόπησης στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, την αντιστροφή της σημαντικής αρνητικής δυναμικής που χαρακτήριζε κύριες μακροοικονομικές μεταβλητές μέχρι τις αρχές του 2014, αλλά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όρους ανάκτησης τμήματος της χαμένης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και σε όρους εξομάλυνσης των συνθηκών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο».
«Οι ευνοϊκές εκτιμήσεις ενσωματώνουν τη συνολική θετική επίδραση που ασκούν όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών στην περαιτέρω βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας», σημειώνει το ΚΕΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η πλέον πρόσφατη θετική εξέλιξη στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της εγχώριας ζήτησης, όπως η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ενώ αξιοσημείωτη υπήρξε και η καταγεγραμμένη θετική πορεία των εξαγωγών.
Επιπροσθέτως, οι ευοίωνες εκτιμήσεις για το πραγματικό ΑΕΠ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα φαίνεται να ενσωματώνουν και τις επιδράσεις από την εδραίωση της ανοδικής πορείας σε έναν σημαντικό αριθμό μεταβλητών, κάποιες από τις οποίες συνδέονται με πραγματικά οικονομικά στοιχεία, ενώ άλλες προκύπτουν στη βάση ερευνών αγοράς.
Ενδεικτικά το ΚΕΠΕ αναφέρει την θετική πορεία στον κλάδο του τουρισμού, στις μεταφορές, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, στον κλάδο των Ι.Χ., στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, και στο πεδίο του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται η συνέχιση των τάσεων μεταστροφής του μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα δυσμενούς περιβάλλοντος που χαρακτήριζε ορισμένους κλάδους, όπως οι κατασκευές.
Αντίθετα, βελτίωση δεν καταγράφεται αναφορικά με τις συνθήκες στη βιομηχανία, παρά την πρόσφατη θετική πορεία μεγεθών που αφορούν στις παραγγελίες, ενώ ιδιαίτερα δυσμενείς παραμένουν οι συνθήκες που χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας, όπως αντανακλάται από τα βασικά μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας.

ΠΗΓΗ  : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου