ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Αστυνομία. Από την θεωρία στην πράξη...


        Γράφει Ο Σωτήριος Αθαν.Μουντζούρης,
Αστυν.Υποδ/ντής ε.α.,πρώην Αντιοπρόεδρος ΠΟΑΣΥ

Ο νέος Υπουργός κ.Ιωάννης Πανούσης,μπορεί να μην ήταν γνωστός σε πολλούς μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας του,σίγουρα όμως ήταν γνωστός στην Αστυνομία και στους αστυνομικούς. Ως Καθηγητής Πανεπιστημίου με ειδίκευση το έγκλημα (Εγκληματολόγος) εδίδασκε στις αστυνομικές σχολές, σε σεμινάρια ή εκπαιδεύσεις αστυνομικών. Γνωστός για τις θέσεις-προτάσεις του για θέματα εγκληματικότητας,πεζής και εμφανούς αστυνόμευσης (αστυνομικός γειτονιάς),εγκληματοφοβία, ξενοφοβία και ρατσισμό.Γνωρίζει καλά τα περί της Αστυνομίας..........>> Άνθρωπος του μέτρου και διακρίνεται για την καλή γνώση του αντικειμένου της, τις δημοκρατικές του ευαισθησίες και την διάθεσή του για προσφορά στον πολίτη και την κοινωνία. Αγαπάει τον πολίτη και τον Αστυνομικό και επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων των δύο μερών. 
Ως επιλογή,για την νέα αριστερή Κυβέρνηση και το συγκεκριμένο ευαίσθητο Υπουργείο, ο κ.Πανούσης υπήρξαν άριστη. 
Οι πολιτικοί και οι Υπουργοί ασφαλώς κρίνονται εκ του αποτελέσματος.Η περίοδος χάριτος θα παρέλθει σύντομα και θα κριθεί ο νέος Υπουργός-και αυστηρά μάλιστα -εκ των έργων και όχι εκ των λόγων, εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεων. Καλές οι δηλώσεις και όλα, αυτά που ακούσθηκαν από ένα Πανεπιστημιακό Καθηγητή, Επιστήμονα, μετριοπαθή πολιτικό. 
Ο λόγος του παραπέμπει σε άριστο και άνετο ομιλητή που διαλέγεται σε κάποιο αμφιθέατρο ή σε κάποια αίθουσα απευθυνόμενος στους πολίτες. Καλή η θεωρία αλλά εάν δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη δεν έχει αξία. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για τον νέο Υπουργό,τον καθηγητή κ.Γιάννη Πανούση. 
Ευχόμαστε ολοψύχως να επιτύχει στο έργο του και να υπάρξουν λαμπρά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς του Υπουργείου του. Να επιτύχει κατ΄αρχήν στην Τάξη και ασφάλεια των πολιτών, η οποία τελευταίως δοκιμάζεται εμφανώς. Τα στοιχεία -και το ξέρει καλώς αυτό ο κ.Υπουργός-δεν μπορούν να σκιαγραφήσουν την πραγματικότητα. 
Ο ίδιος συνηθίζει πολλάκις να αναφέρεται στην θεωρία του παγόβουνου (της αφανούς εγκληματικότητας που είναι κρυμμένη,ενώ η κορυφή είναι θεατή και ελάχιστη σε σχέση με την αθέατη βάση της). Ο ίδιος γνωρίζει και αναλύει πολύ καλά την θεωρία του «λευκού κολλάρου»,την εγκληματικότητα τη σύγχρονης εποχής, της παγκοσμιοποιημένης. 
Το οργανωμένο έγκλημα είναι κάτι που το γνωρίζει και το διδάσκει ο Καθηγητής Εγκληματολογίας κ.Πανούσης. 
Όταν χρησιμοποιεί τον όρο είναι σίγουρος ότι συγκεντρώνονται τα στοιχεία εκείνα που το προσδιορίζουν. 
Εκφράζεται πάντοτε με σαφήνεια αλλά και με ακρίβεια. Η καταπολέμησή του, όμως,είναι άλλο πράγμα, διαφέρει από την θεωρία.Και οι απόψεις του για τα μέτρα τάξης στις διαδηλώσεις και για τα ..κάγκελα της Βουλής είναι προσεγμένες στην διατύπωση αλλά και αξιοπρόσεκτες.Σημειολογικές βέβαια αλλά όχι με υπερβολή και ακραίες. 
Το ίδιο και για τα όπλα. «Το πρόβλημα δεν είναι να φέρει όπλο ο αστυνομικός,αλλά το πώς να το χρησιμοποιεί !»,είπε χαρακτηριστικά ο νέος Υπουργός. 
Πράγματι, η νομοθεσία, αν και τελευταία βελτιώθηκε, υστερεί κατά πολύ από εκείνη των άλλων προηγμένων σε θέματα αστυνομικής ασφάλειας κρατών(ΗΠΑ,Γερμανία,Αγγλία, Νότιο Αφρική κλπ). Μέχρι πολύ πρόσφατα η χρήση των όπλων από Αστυνομικούς παρέπεμπε στις σχετικές «περί αμύνης» δ/ξεις. 
Και οι έχοντες ελάχιστες γνώσεις νομικών ξέρουν ότι για να υπάρχει άμυνα πρέπει ο αμυνόμενος να δεχθεί επίθεση που νομιμοποιεί τη χρήση του αντίστοιχου μέτρου, ώστε να μην υπερβεί τα όριά της
Αυτό σημαίνει ότι ο Αστυνομικός είναι πάντα σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη του κακοποιού και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση περί αυτού. Το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών πρέπει να εμπεδωθεί. Για να γίνει αυτό απαιτεί εμφανή την παρουσία της Αστυνομίας που αποτρέπει, μετατοπίζει ή και προλαμβάνει το έγκλημα ενίοτε. Και απαιτεί ένα καλό Αστυνομικό(εκπαιδευμένο,με αυτοπεποίθηση, ενημερωμένο και καλά αμοιβόμενο). Ένα αστυνομικό με σύγχρονο και όχι παρωχημένο εξοπλισμό, που υστερεί εμφανώς από εκείνο των ημεδαπών ή αλλοδαπών κακοποιών. 
Χρειάζεται και μια Αστυνομία αναδιαρθρωμένη, ευέλικτη και καλά οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα, που να μπορεί να συνεργάζεται με τους πολίτες, να ακούει τους πολίτες και να ανταποκρίνεται αμέσως στα αιτήματά τους. 
Επιβάλλεται ανασχεδιασμός από την αρχή. Αλλαγή φιλοσοφίας, επανιεράρχηση προτεραιοτήτων («αλλαγή δόγματος»). 
Επίκεντρο ο πολίτης και η ασφάλειά του και όχι τα γήπεδα και άλλα πάρεργα (επιδόσεις κλήσεων, δικογράφων, φοροεισπράκτορες και παρόμοια). 
Πολλάκις εξαγγέλθηκε η αποδέσμευση των Αστυνομικών από τα γήπεδα, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα τουλάχιστον (πλην των ερασιτεχνικών κατηγοριών, που πράγματι εξοικονόμησε αστυνομικό προσωπικό σε χιλιάδες ανθρωποώρες εβδομαδιαίως!). 
Η φύλαξη,από την Αστυνομία, πολιτικών προσώπων και προσώπων στόχων (που κινδυνεύει η προσωπική τους ασφάλεια),να επαναπροσδιοριστεί. 
Μπορεί να εξευρεθεί τρόπος απαλλαγής των Αστυνομικών χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο και τα συγκεκριμένα πρόσωπα.  
Ο τρόπος πρόσληψης των Αστυνομικών να επανεξετασθεί από την αρχή με σεβασμό στην αρχή της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας . Το θέμα των κρίσεων και προαγωγών, αποτελεί ανοικτή πληγή της αστυνομίας και όχι μόνο. Μια αξιολόγηση τύπων και όχι ουσίας και πάντοτε στα ανώτατα κλιμάκια τον αποφασιστικό λόγο της επιλογής τον έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση με εμφανή την παρουσία του κομματικού της μηχανισμού. 
Η δια βίου εκπαίδευση των Αστυνομικών και η εξειδίκευσή τους είναι ζητούμενο στην σημερινή αστυνομία. 
Η τυπολατρία και η ευθυνοφοβία, σε όλα τα υπηρεσιακά επίπεδα, πρέπει να παραχωρήσουν την θέση τους, στην επαγγελματική επάρκεια, στην γνώση και στην αυτοπεποίθηση των στελεχών της και όλων των Αστυνομικών. 
Η ανύπαρκτη μέχρι τώρα, εντός θεσμικών πλαισίων, συνεργασία των εν ενεργεία με τους εν αποστρατεία αστυνομικούς, καθώς και με τους πολίτες,θα συντελέσει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην ασφάλεια των πολιτών των πόλεων και της υπαίθρου. 
Πράγματι,η τοποθέτηση του Καθηγητού κ.Πανούση στο συγκεκριμένο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,δημιουργεί αισιοδοξία σε όλους μας για οργάνωση της Αστυνομίας, καταπολέμηση της εγκληματικότητας και εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. 
Το ευχόμαστε ολοψύχως,αναμένοντες τα αποτελέσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου