ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

ΙΟΒΕ: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

ΣΤΙΣ 95,3 ΜΟΝΑΔΕΣ

03/02/2015
Υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του νέου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε περαιτέρω τον Ιανουάριο, κινούμενος στις 95,3 μονάδες, από 98,9 μονάδες το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοσή του από το Φεβρουάριο του 2014.
Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, καταγράφεται µια διαφοροποίηση ανάμεσα στις προσδοκίες των καταναλωτών και σε αυτές των επιχειρήσεων.
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε, σχεδόν στο σύνολό της, κατά την προεκλογική περίοδο και όχι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, προκύπτει ότι η πολιτική αβεβαιότητα επηρέασε περισσότερο τις επιχειρήσεις και λιγότερο τους καταναλωτές», σημειώνεται στην έρευνα.
Συγκεκριμένα, σε όλους τους επιμέρους τοµείς της παραγωγής καταγράφεται αποδυνάμωση των προσδοκιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι, συνολικά και διακλαδικά, οι επιχειρηματικές προσδοκίες κατά την προεκλογική περίοδο επιδεινώθηκαν σε σχέση µε τον προηγούμενο μήνα.
Από την άλλη πλευρά, όπως συμβαίνει σχεδόν µε συστηματικό τρόπο σε κάθε προεκλογική περίοδο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται, επανακάμπτοντας μετά την πτώση του Δεκεμβρίου.
Αναλυτικότερα:
- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12µηνο βελτιώθηκαν, όπως συνέβη και με τις προθέσεις για αποταμίευση, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
- Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκαν εκ νέου, ε το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να διευρύνεται και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αποδυναμώνονται ελαφρά.
- Στις υπηρεσίες, οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης ζήτησης ήταν αρνητικές, όπως συμβαίνει και µε τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αν και οριακά.
- Στο λιανεμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν ελαφρά, ενώ αποδυναμώθηκαν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων δεν μεταβλήθηκαν.
- Στις κατασκευές, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση κερδίζει ελαφρά έδαφος, ενώ ο ήδη έντονα αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων διπλασιάσθηκε.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου