ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Συνεργασία ΕΣΕΕ-ΣΕΠΕ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

17/04/2015
Υπέρ της αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας τάχθηκε η ΕΣΕΕ κατά τη συνάντηση γνωριμίας που είχε το προεδρείο της με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη και τον γ.γ. Γιώργο Καρανίκα με το νέο Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Απόστολο Καψάλη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ συμφώνησαν να αρχίσει άμεσα η συγκεκριμένη συνεργασία, με συνεχείς διμερείς συναντήσεις τόσο σε επίπεδο τεχνοκρατών που θα επεξεργαστούν ειδικότερα τα σχετικά θέματα, όσο και σε επίπεδο ηγεσίας για να αποτυπώνεται και να αξιολογείται η από κοινού επίτευξη των στόχων.
Από το ΣΕΠΕ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Η ΕΣΕΕ συμφώνησε με τον συγκεκριμένο στόχο, καθώς η αδήλωτη εργασία είναι στην κορυφή των παράνομων και αθέμιτων πρακτικών στην αγορά και δημιουργεί ισχυρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για το οργανωμένο και νόμιμο εμπόριο.
Από την πλευρά της η Συνομοσπονδία ζήτησε εκλογίκευση της γενικής λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας και πιο συγκεκριμένα ειδική στόχευση των ελέγχων, απλούστερη νομοθεσία, περισσότερη ευελιξία στα πρόστιμα και στις ποινές με βαρύτητα στην υπαιτιότητα, λιγότερη γραφειοκρατία και συνολική αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΕΠΕ με ανάδειξη του συμβουλευτικού και συμφιλιωτικού του χαρακτήρα αντί του τιμωρητικού.
Επίσης, πρότεινε την καταγραφή των καλών πρακτικών εντός και εκτός Ελλάδας, την ενεργοποίηση του πιστοποιητικού ασφαλιστικής συνέπειας καθώς και την αναστολή προστίμων σε περίπτωση πρόσληψης του μισθωτού για ένα χρόνο.
Η ΕΣΕΕ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και την ενίσχυση του συμβουλευτικού ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, παραθέτοντας εκτιμήσεις του ILO, σύμφωνα με τις οποίες, τα ποσοστά της αδήλωτης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας αγγίζουν το 24%.
Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με αυτό το στοιχείο το συνολικό μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας για 800.000 ανασφάλιστους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα εάν αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό (μεικτά 586,06 ευρώ) υπολογίζεται σε 584 εκατ. ευρώ. Με την αναπροσαρμογή του από 1/10/2015 στα 650 ευρώ μεικτά, το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στα 647,7 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση 8,18 δισ. ευρώ και 9,07 δισ. αντίστοιχα.
Επομένως, οι μηνιαίες απώλειες ασφαλιστικών εισφορών εκτιμώνται στα 115,15 εκατ. ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς από 1/10/2015 θα ανέρχονται στα 127,71 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση τα προαναφερθέντα ποσά υπολογίζονται σε απώλειες ύψους 1,61 δισ. ευρώ και 1,79 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αναδεικνύουν τη σημασία που θα είχε για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και για την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, η νομιμοποίηση της αδήλωτης εργασίας και η ενσωμάτωση των εν λόγω εργαζομένων στο καταγεγραμμένο απασχολούμενο εργατικό δυναμικό της χώρας.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου