Θα αφήνατε ποτέ το παιδί σας μόνο του στο σπίτι; Αυτό είναι το ερώτημα στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης που δημιουργήθηκε ύστερα από την αποκάλυψη ότι μια γυναίκα στην Αγγλία προσπαθεί να «καθαρίσει» το ποινικό μητρώο της, εξαιτίας της δίωξης που της ασκήθηκε για περιπτώσεις ήσσονος σημασίας, επειδή άφησε το 6χρονο παιδί της μόνο του στο σπίτι για 45 λεπτά.

Πολλοί γονείς έχουν τρομοκρατηθεί από την απόφαση της δικαιοσύνης, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ αυτής υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών. Ο γενικός κανόνας για το αν πρέπει οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά μόνα στο σπίτι είναι ότι θα ήταν καλύτερα να μην το κάνουν, αναφέρει η παιδοψυχολόγος Dr. Amanda Gummer.
Όσο ώριμο κι αν θεωρείτε ότι είναι το μικρό σας, τα περισσότερα παιδιά κάτω των 8 ετών δεν έχουν τη γνωστική ικανότητα να προβλέψουν ή να εκτιμήσουν τον κίνδυνο. Με άλλα λόγια, αυτό που είναι «λογικό» για έναν ενήλικα, δεν θεωρείται εξίσου «λογικό» για πολλά παιδάκια σε αυτή την ηλικία.
Αφήνοντας ένα παιδί μόνο του στο σπίτι, μπορεί να το κάνετε να νιώσει φόβο ή να αισθανθεί ευάλωτο, ιδιαίτερα εάν δεν συμφωνεί με την απόφασή σας. Μπορεί να αρχίσει να αγχώνεται και να επιζητά την επιστροφή των γονέων του στο σπίτι.
Από την άλλη, στα παιδιά αρέσει να είναι ανεξάρτητα και η ανεξαρτησία αυτή είναι σημαντική για την ανάπτυξή τους. Χρειάζεται να παίζουν έξω από το σπίτι και να μένουν μόνα τους χωρίς επίβλεψη για σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να αφήσετε το παιδί σας μόνο του για πέντε λεπτά κάθε φορά, όμως δώστε του σαφή αναφορά για το πού πρόκειται να πάτε και ξεκάθαρους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν όσο θα λείπετε. Καθώς μεγαλώνουν θα χρειαστεί να αυξήσετε τη χρονική διάρκεια που τα παιδιά μένουν μόνα στο σπίτι, μέχρις ότου φτάσουν σε μια ηλικία που μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μείνει ένα παιδί μόνο του στο σπίτι, αφού η ιδιοσυγκρασία και το επίπεδο ωριμότητας διαφέρουν από παιδί σε παιδί.
infokids.gr

ΠΗΓΗ : " pentapostagma    "