ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΟΤΕ: Καθαρά κέρδη 53,9 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο

Μ. ΤΣΑΜΑΖ: Η ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

14/05/2015
Ενίσχυση των εσόδων στην Ελλάδα, ελεύθερες ταμειακές ροές στα 53 εκατ. ευρώ και ισχυρό περιθώριο EBITDA στο 34,7% ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το α’ τρίμηνο του 2015.

Όπως αναφέρει ο Όμιλος, ο έλεγχος του κόστους, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές, επέτρεψαν στην εταιρεία να συνεχίσει να επενδύει δυναμικά σε δίκτυα και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική της ευρωστία.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το α' τρίμηνο του 2015 ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο βελτιωμένες τάσεις στον κύκλο εργασιών, σημειώνοντας μείωση 2,4% στα συνολικά έσοδα. ‘Εξαιρουμένης της επίδρασης των πρόσφατων μειώσεων στα τέλη τερματισμού, κυρίως στη Ρουμανία, τα έσοδα του Ομίλου θα είχαν αυξηθεί σε ετήσια βάση».
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 326,0 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 2,2%, ενώ το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε στο 34,7%, αυξημένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρσι.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 53,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας EBITDA. Οι επενδύσεις σε δίκτυα και φάσμα ανήλθαν σε 228,2 εκατ. ευρώ κατά το τρίμηνο, ενώ οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν στα 53 εκατ. ευρώ, σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με τις αρνητικές ροές των 12,5 εκατ. ευρώ πέρσι.
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου ήταν 1,1 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2015, μειωμένος κατά 28,3% σε σχέση με πέρσι, δηλαδή 0,8 φορές το προσαρμοσμένο ετήσιο ΕΒΙTDA του Ομίλου.
Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα έσοδα σημείωσαν αύξηση, «καταδεικνύοντας την επιτυχημένη μεταστροφή της σταθερής». Ο ΟΤΕ προσέλκυσε κατά το τρίμηνο 27.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών ή το 46% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας τους 1.394.000 πελάτες. Οι υπηρεσίες VDSL είχαν προσελκύσει πάνω από 107.000 συνδρομητές στο τέλος του τριμήνου, αποτελώντας, μαζί με τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, «το όχημα για την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ». Ο ΟΤΕ TV συνέχισε να καταγράφει αύξηση πελατών, οι οποίοι ανέρχονταν σε 367.000 στις 31 Μαρτίου 2015. Η απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης για τρία χρόνια των UEFA Champions League και UEFA Europa League αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τους συνδρομητές OTE TV.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα της Cosmote παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 4,9%, τάση παρόμοια με τα προηγούμενα τρίμηνα. Κατά το τρίμηνο, η Cosmote επέκτεινε περαιτέρω το 4G δίκτυό της, το οποίο υπερέχει σημαντικά του ανταγωνισμού, ενώ διαθέτει ήδη δίκτυο 4G+ σε επιλεγμένες περιοχές. «Η κίνηση δεδομένων σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, κυρίως λόγω των υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει η Cosmote και της αυξημένης διείσδυσης των smartphones», σημειώνετια στην ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, στη Ρουμανία, τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία μειώθηκαν κατά 5,1%, κυρίως λόγω της πτώσης των εσόδων χονδρικής που οφείλεται στην περσινή μείωση των τελών τερματισμού. Τα έσοδα στην κινητή που μειώθηκαν κατά 12,7%, θα είχαν αυξηθεί εξαιρουμένης της επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού. Παρομοίως, στην Αλβανία, τα έσοδα της AMC μειώθηκαν κατά 16,4%, ενώ θα είχαν αυξηθεί χωρίς την επίδραση της μείωσης των τελών.
Ο ΟΤΕ πάντως εκτιμά ότι «το 2015, θα συνεχίσει τη σταθεροποίηση των επιδόσεών του στην Ελλάδα, και στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία. Η σταθεροποίηση αυτή βασίζεται στη συνεχή επέκταση των νέων υπηρεσιών, στη σταθεροποίηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στην ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης, υπό την αίρεση βελτιούμενων συνθηκών στο οικονομικό περιβάλλον».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2015, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Η χρονιά ξεκίνησε καταγράφοντας ένα ακόμα τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων στην Ελλάδα, με τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας να αυξάνονται σε ετήσια βάση και την πτώση στην κινητή να περιορίζεται. Στη Ρουμανία και την Αλβανία, οι επιδόσεις μας συνέχισαν να επηρεάζονται από τη μείωση των τελών τερματισμού. Συνολικά, η τάση σταθεροποίησης των εσόδων μας συνεχίζεται, χάρη και στην αυξημένη ανταπόκριση των πελατών μας στις νέες υπηρεσίες που προσφέρουμε για την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών τους.»
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Ο έλεγχος του κόστους, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές, μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά σε δίκτυα και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική μας ευρωστία. Αναμένουμε αυτές οι τάσεις να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.»
Αναφορικά με τις προοπτικές του ΟΤΕ το 2015 η Διοίκηση του Ομίλου ανέφερε πως θα συνεχίσει η σταθεροποίηση των επιδόσεών του ΟΤΕ στην Ελλάδα, και στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία. Η σταθεροποίηση αυτή βασίζεται στη συνεχή επέκταση των νέων υπηρεσιών, στη σταθεροποίηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στην ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης, υπό την αίρεση βελτιούμενων συνθηκών στο οικονομικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου