Μια έρευνα που επιβεβαιώνει τη σημασία της αυθυποβολής διεξήγαγαν Αμερικανοί ερευνητές, με την οποία συμπέραναν ότι η χρήση ακριβών φαρμάκων αντί των φτηνών έχει αποτελέσματα περισσότερο στο μυαλό των ασθενών παρά στο σώμα τους.

Τα ακριβά φάρμακα, ακόμη και όταν είναι εικονικά («πλασέμπο») , δείχνουν να έχουν θετική επίδραση στους ανθρώπους, αρκεί να το πιστέψουν. Μάλιστα, φαίνεται ότι καλύπτουν μεγάλο εύρος ασθενειών, από αυτές τις ψυχικής υγείας μέχρι και την οστεοαρθρίτιδα.
Όπως δείχνουν οι κλινικές δοκιμές, τα «πλασέμπο» έχουν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα με τα κανονικά φάρμακα. Κι ένα ακριβό ψευδοφάρμακο, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι πολύ πιο ισχυρό από ένα φθηνό.
Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology» ανακοίνωσαν -παραπλανητικά- σε 12 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ότι θα δοκίμαζαν σε αυτούς δύο φάρμακα, ένα ακριβό με τιμή 1.500 δολαρίων ανά δόση κι ένα φθηνό των 100 δολαρίων.
Αν και στην πραγματικότητα και τα δύο φάρμακα περιείχαν μόνο αλατόνερο, οι επιστήμονες δήλωσαν στους ασθενείς πως περιείχαν την ίδια δόση φαρμάκου αλλά διέφεραν ως προς τις συνθήκες παραγωγής.
Το ακριβότερο «πλασέμπο» δούλεψε πολύ καλύτερα, προκαλώντας διπλάσια βελτίωση στα συμπτώματα των ασθενών από ό,τι το φθηνό «πλασέμπο», ενώ επέφερε και κατά 28% βελτίωση σε σχέση με όποιον δεν είχε πάρει το ψευδοφάρμακο.
Ενδιαφέρον είναι ότι η καλύτερη αποτελεσματικότητα του ακριβού ψευδοφαρμάκου ήταν ορατή ακόμη και στην απεικόνιση του εγκεφάλου των ασθενών.
Όταν, κάποια στιγμή, οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα έμαθαν την αληθινή φύση της μελέτης, έμειναν έκπληκτοι ή αρνούνταν να το πιστέψουν.
efsyn.gr
edwhellas.gr