Οι φωτογραφίες, από τα γερμανικά αρχεία στρατού, δείχνουν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο το τέλος του επίλεκτου σώματος των αλεξιπτωτιστών των Ναζί στην Κρήτη. Το σώμα που ήταν η περηφάνια του Χίτλερ. Οι Γερμανοί κέρδισαν, όπως αναμενόταν, τη Μάχη της Κρήτης, αφού όμως “κόλλησαν” επί ένα δεκαήμερο στο νησί, το οποίο φιλοδοξούσαν να κατακτήσουν σε λίγες ώρες. Κατά συνέπεια καθυστέρησαν οι επιχειρήσεις και κυρίως η εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Οι λίγες συμμαχικές δυνάμεις του νησιού, αλλά κυρίως οι Κρητικοί με “όπλο” την ψυχή τους, κατάφεραν να αποδεκατίσουν το σώμα των αλεξιπτωτιστών αλλά και να καταστρέψουν τα σύγχρονα γερμανικά αεροπλάνα.
Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού στρατηγείου στα Βαλκάνια, που μάλιστα έγινε στις 28 Μαΐου, πριν την οριστική κατάληψη και το τέλος της Μάχης της Κρήτης, οι νεκροί αλεξιπτωτιστές έφτασαν τους 1032, οι αγνοούμενοι τους 2088 και οι τραυματίες τους 1642. Επίσης καταρρίφθηκαν στο νησί περίπου 200 αεροσκάφη. Σκοτώθηκαν επίσης για τον γερμανικό στρατό ξηράς 301 στρατιώτες και αξιωματικοί, 524 ήταν αγνοούμενοι και 13 τραυματίες.  Δηλαδή, συνολικά μόνο οι Γερμανοί που σκοτώθηκαν από τις 20 μέχρι τις 28 Μαΐου στην Κρήτη ήταν 1333, ενώ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι συνολικές απώλειές τους κατά τη βαλκανική εκστρατεία ήταν 2007 άνδρες.  Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς γιατί η Κρήτη θεωρήθηκε το νεκροταφείο των γερμανικών δυνάμεων!
Κατά τους Βρετανούς, σκοτώθηκαν τις 3 πρώτες ημέρες 3.764 Γερμανοί και τραυματίστηκαν 1.600.
Μάχη Κρήτης - πτώση αεροπλάνου - Ηράκλειο 1
Γερμανικό μεταγωγικό πέφτει φλεγόμενο, μετά που χτυπήθηκε από τα αντιαεροπορικά πυρά των Βρετανών, καθώς πετούσε πάνω από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Τη φωτογραφία είχε δημοσιεύσει για πρώτο φορά το αμερικανικό περιοδικό «Life», λίγο μετά τη Μάχη της Κρήτης. Η κάτω φωτογραφία, που επίσης δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο αμερικανικό περιοδικό, είναι η συνέχεια της πρώτης, με το αεροπλάνο να έχει πλέον πέσει στο έδαφος.
Μάχη Κρήτης - πτώση αεροπλάνου - Ηράκλειο 2
Κι αυτή η φωτογραφία, που μας έστειλε ο κ. Ζαχαρίας Νικολακάκης, δείχνει την πτώση του ίδιου αεροσκάφους, πάνω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Είναι τραβηγμένη από τα νταμάρια στον Κατσαμπά. Ο βράχος της φωτογραφίας είναι ακόμα εκεί.
Ο κ. Νικολακάκης μάς πληροφορεί ακόμα, για την ιστορία, ότι τους περισσότερους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, σκότωσε ο γέρο-Χατζής που είχε το γνωστό εστιατόριο.
Μάχη Κρήτης- πτώση αεροπλάνου Ηράκλειο - ΖΝ
Στο Μάλεμε
Στην περιοχή του Μάλεμε
Γερμανός νεκρός, έξω από αεροπλάνο του
Νεκρός αλεξιπτωτιστής
Κι εδώ εικόνα νεκρού αλεξιπτωτιστή
Μάχη Κρήτης νεκροταφείο  των αλεξιπτωτιστώνKreta-Malemes, beschädigte Ju 52Μάχη Κρήτης γερμανικό αεροπλάνο
Νεκροταφείο γερμανικών αεροπλάνων, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε
Γερμανικό νεκροταφείο στην Κρήτη