καθημερινό σας διατροφολόγιο έχετε κερδίσει ήδη τη μισή μάχη για καλή υγεία και ευεξία. Η άλλη μισή είναι να μάθετε πώς να τα τρώτε ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά τους συστατικά στο μέγιστο βαθμό.
Δείτε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε.

1. Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, φυτοχημικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε το σπόρο ολόκληρο, καθώς έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον μεταβολίσει και να επωφεληθεί από τα θρεπτικά του συστατικά. Καλό είναι λοιπόν να τρίβουμε τους σπόρους και να τους προσθέτουμε σε smoothies, σαλάτες ή στο γιαούρτι.
2. Μπρόκολο
Το μπρόκολο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, χλωροφύλλης, αντιοξειδωτικών και άλλων αντικαρκινικών ουσιών. Για να πάρουμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα αυτών των συστατικών, πρέπει να μαγειρεύουμε το μπρόκολο στον ατμό, όχι να το βράζουμε.
3. Φράουλες
Οι φράουλες είναι ιδανικές για να φτιάξουμε μια δροσερή και γευστική φρουτοσαλάτα. Περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να κόβουμε τις φράουλες, καθώς τα θρεπτικά τους συστατικά –και ιδιαίτερα η βιταμίνη C– είναι ευαίσθητα στο φως και το οξυγόνο.
4. Γιαούρτι
Όταν ανοίγουμε το κεσεδάκι από το γιαούρτι, υπάρχει συνήθως στην επιφάνειά του ένα λευκό υγρό. Πρόκειται για ορό γάλακτος και συνηθίζουμε να το πετάμε πριν φάμε το γιαούρτι. Ο ορός όμως περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, καθώς και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Μην πετάτε τον ορό γάλακτος, απλώς ανακατέψτε λίγο το γιαούρτι πριν το φάτε για να τον απορροφήσει.
5. Τομάτες
Η τομάτα είναι το πλέον αγαπημένο λαχανικό για μια καλοκαιρινή σαλάτα, όμως για να απορροφήσει ο οργανισμός μας το πολύτιμο λυκοπένιο –τη φυτοχημική ουσία που προστατεύει από καρδιακά και καρκίνο– πρέπει η τομάτα να μαγειρεύεται. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ενισχύεται και η αντιοξειδωτική δράση της τομάτας όταν μαγειρεύεται σε μέτριες θερμοκρασίες.
onmed.gr