ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ανακοινώθηκαν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 28.8.15 | 
  Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του Υπουργείου Οικονομίας από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και οι Δράσεις των Τομεακών Προγραμμάτων ΕΠΑνΕΚ και ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την περίοδο 2014-2020. Αναλυτικά, ανακοινώθηκαν τα εξής προγράμματα της νέας περιόδου, τα οποία θα προδημοσιευτούν μέσα στον Σεπτέμβριο:
Ενίσχυση των Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός, η ποιοτική αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, του στρατηγικού τομέα προτεραιότητας του Τουρισμού, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.

Δικαιούχοι είναι οι υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον στρατηγικό τομέα του Τουρισμού. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ορίζεται από €30.000 έως €300.000 ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν:

Εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών.
Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος.
Παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ, κλπ).
Πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών.
Προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους.
Αμοιβές Συμβούλων.
Μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού.

Ο προϋπολογισμός δράσης ανέρχεται στα €50 εκατ. (σε 2 κύκλους €25 εκ. έκαστος) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων κυμαίνεται από600 έως 700 Τουριστικές Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις (ανάλογα με τους προϋπολογισμούς των εγκεκριμένων Επενδυτικών σχεδίων).

Οι φορείς υλοποίησης είναι Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) καθώς και ο Ενδιάμεσος Φορέας που θα προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με τους φορείς αυτούς το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Προδημοσίευση προκήρυξης: Σεπτέμβριος 2015
Διαγωνιστική διαδικασία επιλογής Ενδιαμέσου Φορέα: Οκτώβριος 2015
Προκήρυξη - Υποβολές προτάσεων Α' κύκλου: Δεκέμβριος 2015 - Μάρτιος 2016
Εντάξεις Α' κύκλου και έναρξη υλοποίησης: Ιούνιος 2016
Ολοκλήρωση επενδύσεων: σε 24 μήνες από την έναρξη

Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα θα έχει ως αντικείμενο:
Τη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, νέων, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια.
Την ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου.

Ως δικαιούχοι ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών τα οποία κατά την υποβολή της αίτησης:

Θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
Θα ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες καθώς και τα αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στις €50.000 και παρέχει 100% ενίσχυση επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κάθε επενδυτικής πρότασης.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν καινοτομικό χαρακτήρα και να αφορούν, κατά προτεραιότητα, τους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ: Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία – Φάρμακα, Υλικά – Κατασκευές.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:
Παραγωγικό εξοπλισμό.
Λειτουργικό κόστος όπως ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Δαπάνες προβολής και δικτύωσης.
Κόστος μισθωτής εργασίας, στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου.
Αμοιβές τρίτων.
Γενικό εξοπλισμό.

Ο προϋπολογισμός δράσης ανέρχεται στα €120 εκατ. και θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους των €60 εκατ. (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και με ρήτρα ευελιξίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων περιλαμβάνει 2.500 νέες επιχειρήσεις καθώς και δυναμική δημιουργίας 4.500 νέων θέσεων εργασίας.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) και ο Ενδιάμεσος Φορέας που θα προκύψει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Το χρονοδιάγραμμα ορίζεται ως εξής:
-Προδημοσίευση προκήρυξης: Σεπτέμβριος 2015
-Διαγωνιστική διαδικασία επιλογής Ενδιαμέσου Φορέα: Οκτώβριος 2015
-Προκήρυξη - Υποβολές προτάσεων Α' κύκλου: Δεκέμβριος 2015- Μάρτιος 2016
-Εντάξεις Α' κύκλου και έναρξη υλοποίησης: Ιούνιος 2016
-Ολοκλήρωση επενδύσεων: σε 24 μήνες από την έναρξη

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργωνή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ως δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης ορίζονται οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, οι οποίοι κατά την υποβολή της αίτησης είναι:
Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από €5.000 έως €25.000 και παρέχει 100% ενίσχυση επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κάθε επενδυτικής πρότασης.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.α.

Περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες θα τεθούν στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:
Επαγγελματικό εξοπλισμό.
Λειτουργικό κόστος όπως ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές και δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Δαπάνες προβολής και δικτύωσης.
Κόστος μισθωτής εργασίας, στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου.
Αμοιβές τρίτων.
Γενικό εξοπλισμό.

Ο προϋπολογισμός δράσης ανέρχεται στα €50 εκατ. και θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους των €25 εκατ. (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και με ρήτρα ευελιξίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων περιλαμβάνει 2.800 πτυχιούχους καθώς και δυναμική δημιουργίας σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) και ο Ενδιάμεσος Φορέας που θα προκύψει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Το χρονοδιάγραμμα ορίζεται ως εξής:
Προδημοσίευση προκήρυξης: Σεπτέμβριος 2015
Διαγωνιστική διαδικασία επιλογής Ενδιαμέσου Φορέα: Οκτώβριος 2015
Προκήρυξη - Υποβολές προτάσεων Α' κύκλου: Δεκέμβριος 2015- Μάρτιος 2016
Εντάξεις Α' κύκλου και έναρξη υλοποίησης: Ιούνιος 2016
Ολοκλήρωση επενδύσεων: σε 24 μήνες από την έναρξη

Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και της Απασχόλησης


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, αμέσως μετά τις εκλογές θα ενεργοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα «Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 60.000.000 ευρώ και με αριθμό ωφελούμενων έως 10.000 άτομα και επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα προορίζεται για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 καθώς και για ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερουςανέργους.

Η δράση προβλέπει αφενός την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού), αφετέρου την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως κατά ανώτατο όριο, των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του 2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί στην πρόσκληση. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης των δικαιούχων και των δύο κατηγοριών θα κυμανθεί μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ.

Προσχέδιο της πρόσκλησης του προγράμματος προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η πρόσκληση να δημοσιευτεί εντός του Οκτωβρίου.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρει: «Ο στόχος της δράσης είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα εκείνων των επιχειρήσεων που εμπράκτως στήριξαν την απασχόληση καθώς και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν οι νέοι κυρίως άνθρωποι. Ταυτόχρονα, η πρόθεσή μας είναι αυτή η ενίσχυση να μεγιστοποιήσει το αποτύπωμα στην απασχόληση διασφαλίζοντας άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η δράση αυτή αποτελεί έμπρακτη υλοποίηση της δέσμευσης μας να στηρίξουμε την ποιοτική ανάπτυξη και να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της συγκυρίας. Να δώσουμε μια ευκαιρία δημιουργίας σε όλους».

Με αφορμή τα προαναφερθέντα η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθ. Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε: «Η δράση που προγραμματίζουμε μαζί με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού καλείται να τονώσει τη ρευστότητα και να ενισχύσει την απασχόληση στην οικονομία, επιχορηγώντας τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας καθώς και τους ανέργους που δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις μέσα στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων μηνών. Προσδοκούμε η τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της διατήρησης των νέων θέσεων εργασίας και της αυτοαπασχόλησης να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την απασχόληση στην οικονομία».

Επικοινωνήστε μαζί μας για να εξετάσουμε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης της δική σας επιχειρηματικής πρότασης ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με τα νέα προγράμματα.


ΠΗΓΗ : "  ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ,  "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου