ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ…

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ…
Ρωσική εταιρεία «χτύπησε» τεράστιο κοίτασμα χρυσού αξίας 298 δισ. δολ στο Σουδάν
http://www.efenpress.gr
http://gr.rbth.com/
    Ο Υπουργός Ορυκτών Πόρων του Σουδάν Moχάμεντ Αχμαντ Αλ-Καρούρ ανακοίνωσε την Τετάρτη την ανακάλυψη πολύ μεγάλων αποθεμάτων χρυσού από τη ρωσική εταιρεία Siberian for Mining παράλληλα με την υπογραφή της μεγαλύτερης συμφωνίας επένδυσης στην ιστορία της χώρας, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.
     «Η ρωσική εταιρεία ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα χρυσού σε δυο περιοχές: Στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Νείλο», δήλωσε ο Αλ Καρούρ κατά τη τελετή στο Παλάτι των Ρεπουμπλικάνων, παρουσία του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ και του διευθυντή της εταιρείας Βλαντίμιρ Ζούκοφ.
    Συνολικά ο χρυσός αποτελεί περίπου 46 χιλιάδες τόνους, δήλωσε ο υπουργός στη συνέντευξη Τύπου, υπολογίζοντας τη συνολική αξία στα 298 δισεκατομμύρια δολάρια.
    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το πρώτο έτος θα παραχθούν περίπου 33 τόνους χρυσού. Μετά από δυόμισι χρόνια, η παραγωγή θα αυξηθεί μέχρι 53 τόνους ανά έτος, είπε ο υπουργός. Επίσης επεσήμανε πως αυτή η ανακάλυψη θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό των ρωσικών εταιρειών που παράγουν στο Σουδάν χρυσό, σίδηρο και άλλους φυσικούς πόρους.
    «Η εταιρεία θα επενδύσει στην κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στο βορρά της χώρας για την επεξεργασία του χρυσού. Αυτό το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο του είδους του στην αφρικανική ήπειρο», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Siberian for Mining Βλαντίμιρ Ζούκοφ. Το κόστος κατασκευής του εργοστασίου ο Ζούκοφ εκτίμησε σε 240 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 50 τόνους χρυσού ετησίως.

Η συμφωνία "μαμούθ" Ρωσίας και Σουδάν των 46.000 τόνων χρυσού που αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη
http://www.efenpress.gr  
defencenet.gr
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε. -ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ
    Άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά χρυσού αλλά και γενικότερα στη διεθνή οικονομία, που θα έχει η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και της ρωσικής εταιρείας εξόρυξης μεταλλευμάτων RSMC(Russian Siberian Mining Company Limited).
    Αυτό αναφέρουν οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι πασχίζουν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας να εκτιμήσουν τις πραγματικές της διαστάσεις.
    Η συμφωνία, η οποία περιγράφηκε από την κυβέρνηση του Σουδάν ως «άνευ προηγουμένου», αφορά όχι μόνο την εξόρυξη χρυσού, το τεράστιο κοίτασμα του οποίου ύψους 46.000 τόνων συνολικής αξίας 298 δισ. $ ανακάλυψε η ρωσική εταιρεία αλλά και ουρανίου το οποίο επίσης βρίσκεται σε αφθονία στη χώρα, αναδεικνύοντας  το Σουδάν ως την πλέον σημαντική χώρα από πλευράς αποθεμάτων χρυσού και ουρανίου στην Αφρικανική ήπειρο.
    Σήμερα το Σουδάν βρίσκεται στην τρίτη θέση παραγωγής χρυσού στην Αφρική μετά την Ν. Αφρική και την Γκάνα αλλά μέχρι το 2018 θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος.
    Μάλιστα ο επικεφαλής της αρχής γεωλογικών ερευνών του Σουδάν Yousif al-Samani δήλωσε πως το «ουράνιο είναι ίσως πιο σημαντικό και από το χρυσό και από άλλα ορυκτά καθώς χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές στρατηγικής υφής, ειδικά τώρα εν μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης που γνωρίζει ο κόσμος».
    Για να γίνει αντιληπτό το  μέγεθος του κοιτάσματος που ανακάλυψε μετά από έρευνες η RSMC ο υπουργός ορυκτών εκμεταλλεύσεων του Σουδάν Ahmed al-Karouri δήλωσε ότι «η παραγωγή χρυσού του Σουδάν το πρώτο μισό του 2015 σημειώθηκε παραγωγή 43 τόνων χρυσού». Όπως συμπλήρωσε από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού τοΣουδάν θα λάβει το 75%  της συνολικής ποσότητας δηλαδή 34.500 τόνους και η ρωσική εταιρεία το 25% δηλαδή 11.500 τόνους.
    Για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων χρυσού στο Σουδάν έλαβαν μέρος πολλές ξένες εταιρείες από τη Γαλλία, τον Καναδά και την Γερμανία μαζί με ακόμη 9 ρωσικές αλλά την «φλέβα» τελικά κτύπησε η RSMC.
    Ουσιαστικά οι ρωσικές εταιρείες προτιμήθηκαν από την σουδανική κυβέρνηση καθώς Σουδάν και Ρωσία έχουν ιδιαίτερα σημαντικές οικονομικές σχέσεις.
    Έτσι η Ρωσία μαζί με την αποκάλυψη του κοιτάσματος έχει αποκτήσει προτεραιότητα στον ορυκτό πλούτο του Σουδάν καθώς όπως είπαν Σουδανοί επίσημοι ετοιμάζεται από τους Ρώσους και γεωλογικός χάρτης της χώρας , στον οποίο θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα σημαντικά κοιτάσματα.
    Σε σχέση με το ουράνιο, το οποίο συνιστά στρατηγικό ορυκτό, δεν ανακοινώθηκε το μέγεθος των ευρημάτων εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης του θέματος, αλλά θεωρείται ότι θα είναι εξίσου μεγάλο.
    Η αποκάλυψη του κοιτάσματος αυτού έρχεται σε μια περίοδο που ΗΠΑ και δυτικές χώρες προσπαθούν να επιβάλλουν νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, την ίδια στιγμή που η χώρα συνάπτει οικονομικές συμφωνίες που πρακτικά μπορούν να αλλάξουν τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
    Σίγουρα η ρωσική οικονομία δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου από τις όποιες κυρώσεις καθώς την ίδια στιγμή υπογράφει επικερδείς συμφωνίες στο εξωτερικό.
    Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν το γεγονός ότι κάποιοι ενδέχεται να δημιουργήσουν συνθήκες αστάθειαςστο Σουδάν, γεγονός όχι πολύ δύσκολο βέβαια, προκείμενου να τορπιλίσουν την συμφωνία αυτή. Από τρομοκρατία, μέχρι διείσδυση της πάντα πρόθυμης ISIS μέχρι εμφύλιο πόλεμο όλα τα σενάρια παίζουν με στόχο να εκδιωχθεί η Ρωσία από τη χώρα αυτή.
Φυσικά τα σχέδια αυτά είναι γνωστά στο Κρεμλίνο και θεωρείται σίγουρο πως η Ρωσία πριν προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση στο Σουδάν έχει λάβει τα μέτρα της,
    Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμφωνία αποτελεί ιδιαίτερο κτύπημα σε  ΗΠΑ και ΕΕ που αγωνίζονται για να απομονώσουν οικονομικά τη Ρωσία.
    Όλα αυτή την ώρα που τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον σε χρυσό καιξένο νόμισμααυξήθηκαν κατά 100 εκατ. δολάρια την εβδομάδα από 17 έως 26 Ιουλίου και έφτασαν τα 358,3 δισ. δολάρια.
    Να σημειωθεί ότι τα διεθνή αποθεματικά της Ρωσίας είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα ξένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
    Περιλαμβάνουν ξένο νόμισμαΕιδικά Δικαιώματα (SDRs), μία θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το νομισματικό χρυσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου