και οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας θα υπονομεύσουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας στο μέσο της καλοκαιρινής περιόδου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, οι οποίες είχαν πληγεί στην αρχή του καλοκαιριού, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, έχουν ανακάμψει μετά την κατ” αρχή συμφωνία που πέτυχε στις 13 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές. Εν τω μεταξύ, οι τουριστικοί οργανισμοί και οι αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν ότι οι κρατήσεις τους είναι και πάλι πολύ μεγάλες. «Ξεπερνάμε την κρίση αρκετά καλά», δήλωσε ο κ. “Αρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, πρόσθεσε, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ήταν 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, «αλλά έκτοτε υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ανόδου και εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στα ίδια ή ελαφρά υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα».
Το ημερήσιο όριο αναλήψεων των 60 ευρώ από τα ATM δεν επηρεάζει τους κατόχους ξένων πιστωτικών καρτών, αφήνοντας τους τουρίστες σε μεγάλο βαθμό άθικτους από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές των Ελλήνων. Αν και οι τουρίστες συγκρατήθηκαν στα τέλη Ιουνίου, εν μέσω αβεβαιότητας για την πρόσβασή τους σε μετρητά, οι ανησυχίες τους φαίνεται ότι έχουν υποχωρήσει μετά τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υποστούμε άλλο γύρο πολιτικού δράματος στην υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο. Είχαμε 22 εκατομμύρια αφίξεις για το σύνολο του περασμένου έτους και, αν επικρατήσει ηρεμία, μπορεί να περάσουμε ελαφρά το επίπεδο αυτό», δήλωσε ο κ. Ίκκος.

Αύξηση 22,4% της κίνησης σε πολυτελή ξενοδοχεία τον Ιούλιο
«Για τον Ιούνιο, οι διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 22,4% σε σχέση με πέρυσι. Αναμένουμε μία αντίστοιχη αύξηση τον Ιούλιο σε ετήσια βάση», δήλωσε ο Daniel Farrar της αμερικανικής Switchfly, μίας τεχνολογικής εταιρίας κρατήσεων σε αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία για πολυτελείς τουρίστες. «Κάθε χρόνο, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν τις τουριστικές τάσεις και φέτος είδαμε μία αύξηση στον τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση την έχει καταστήσει πιο προσιτή. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με τρεις προορισμούς μεταξύ των 15 κορυφαίων πολυτελών προορισμών σε όλο τον κόσμο φέτος το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Farrar. Τα ακριβά ξενοδοχεία στην Αθήνα, τη Μύκονο και την Κρήτη έχουν πληρότητα κρατήσεων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, προσθέτει το δημοσίευμα.
Η αεροπορική εταιρεία Aegean έχει αυξήσει τις πτήσεις προς την Αθήνα από την υπόλοιπη Ευρώπη κατά 30% για τους θερινούς μήνες και 10 νέες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει καθημερινές πτήσεις προς και από την Αθήνα φέτος. «Ήταν οι πρώτες ακριβές τουριστικές διακοπές και τα πάντα πήγαν πολύ καλά», δήλωσε η 32χρονη δικηγόρος Susan Millford από το Ντένβερ, η οποία έμεινε για 10 ημέρες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά. «Ήμασταν λίγο ανήσυχοι πριν από την πτήση, αλλά δεν υπήρξαν προβλήματα. Οι πιστωτικές κάρτες μας λειτούργησαν και η φιλοξενία ήταν σπουδαία. Το μόνο που θα ήθελα, είναι να είχα περισσότερο χρόνο για τη διαμονή μου», πρόσθεσε η Millford.
Η μεγαλύτερη βρετανική τουριστική Ένωση ABTA, που αντιπροσωπεύει το 90% των τουριστικών Οργανισμών της Βρετανίας και το 80% των τουριστικών πρακτόρων, ανέφερε ότι οι κρατήσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο είναι αυξημένες κατά 2% σε ετήσια βάση. «Η Ελλάδα προσφέρει τώρα απίστευτη αξία για τα χρήματα που δίνει κανείς», δήλωσε εκπρόσωπος της ABTA, προσθέτοντας: «Οι τιμές έχουν μειωθεί, ως αποτέλεσμα της κρίσης και η στερλίνα είναι ισχυρή έναντι του ευρώ. Οι πελάτες ζήτησαν τη συμβουλή μας, αλλά δεν είχαμε ακυρώσεις».