Η «επιβεβαίωση» μιας τέτοιας «είδησης» προϋποθέτει να δαπανήσει κάποιος κάποιο χρόνο, είτε είναι, είτε δεν είναι επαγγελματίας του χώρου της ενημέρωσης. Για τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου, το The Conversation παραθέτει μια λίστα με έξι σχετικά εύκολους τρόπους για να διαπιστώσει κανείς εάν το δημοσίευμα που διάβασε είναι αληθές ή παραπλανητικό.
  • -Reverse Image Search: Δυνατό μέσω υπηρεσιών όπως το Google Images ή τοTinEye, για να διαπιστωθεί εάν η «αποκαλυπτική» φωτογραφία που είδατε είναι όντως «φρέσκια» ή αν πρόκειται για κάτι που αναπαράγεται τακτικά, για διάφορους σκοπούς.
  • -YouTube DataViewer: Όταν βλέπετε ένα viral βίντεο στο YouTube, είναι σημαντικό να έχει κανείς το νου του σε «scrapes», δηλαδή παλιά βίντεο τα οποία έχουν κατεβαστεί από το YouTube και στη συνέχεια ανεβεί ξανά από κάποιον που ισχυρίζεται ψευδώς ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ή ότι απεικονίζει ένα νέο γεγονός. Η Διεθνής Αμνησία έχει ένα ειδικό εργαλείο, το YouTube Data Viewer. Μόλις εισάγετε το URL του βίντεο, το εργαλείο αυτό θα «εξάγει» τον χρόνο upload και όλα τα σχετικά thumbnail images. Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν αναζήτηση για το πρώτο upload του. Εάν διαπιστωθεί ότι χρονικά αυτό τοποθετείται πολύ πίσω, τότε σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι που απλά ανέβηκε ξανά.
  • Jeffrey’s Exif Viewer: Φωτογραφίες, βίντεο και audio που έχουν τραβηχτεί με ψηφιακές κάμερες και smartphones περιέχουν δεδομένα EXID (Exchangeable Image File), δηλαδή μεταδεδομένα (metadata) για την κάμερα που χρησιμοποιήθηκε και την ημερομηνία, ώρα και μέρος που παρήχθη η εικόνα. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες εάν το υλικό είναι «ύποπτο». Το συγκεκριμένο εργαλείο επιτρέπει την εξέταση αυτών των δεδομένων.
  • FotoForensics: Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ELA (error level analysis) για τον εντοπισμό σημείων μιας εικόνας που μπορεί να έχουν αποτελέσει αντικείμενα επεξεργασίας με Photoshop. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει την εισαγωγή του URL ή το ανέβασμα μιας εικόνας και την υπόδειξη «ύποπτων» σημείων.
  • Wolfram Alpha: Μια «computational knowledge engine» η οποία επιτρέπει τον έλεγχο των καιρικών συνθηκών σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
  • -Online χάρτες: Google Street ViewGoogle EarthWikimapia– είναι δυνατή η διασταύρωση/ έλεγχος μιας περιοχής που υποτίθεται ότι απεικονίζεται σε μια εικόνα, για να μπορέσει ο ερευνητής να καταλάβει εάν όντως μοιάζει όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
huffingtonpost.gr