Τώρα, μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους ανθρώπους, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τυρί μπορεί πράγματι να έχει εθιστικές επιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο U.S. National Library of Medicine, εξέτασε το γιατί ορισμένες τροφές εμφανίζονται ως πιο εθιστικές συγκριτικά με άλλες. Οι ερευνητές ξεχώρισαν μια λίστα τέτοιων τροφών μέσα από τις απαντήσεις 500 φοιτητών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο, γνωστό ως Yale Food Addiction Scale.
Η πίτσα, όπως ήταν αναμενόμενο, βγήκε στην κορυφή της λίστας των πιο εθιστικών τροφών. Πέραν του ότι αποτελεί μια… βασική πηγή τροφής για παιδιά, φοιτητές και ενήλικες, υπάρχει και ένας επιστημονικός λόγος που όλοι αγαπάμε την πίτσα. Αυτός ο λόγος έχει να κάνει με το τυρί.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα τρόφιμα είναι εθιστικά, λόγω του τρόπου που υποβάλλονται σε επεξεργασία. Όσο περισσότερο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα και τα λιπαρά στις τροφές, τόσο περισσότερο συνδέονται με εθιστικές διατροφικές συμπεριφορές.
Το τυρί αποδεικνύεται ως ιδιαίτερα εθιστικό, λόγω ενός συστατικού που ονομάζεται καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η καζεΐνη απελευθερώνει οπιούχα συστατικά, τα οποία ονομάζονται καζεομορφίνες.
Έτσι, οι καζεομορφίνες επηρεάζουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης και προκαλούν αυτή την εθιστική επίδραση του τυριού στον ανθρώπινο οργανισμό.