Λογικό μεν, όχι και τόσο εύκολο για τη μνήμη, δε. Εκτός αν εφαρμόσετε τα ακόλουθα χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να συγκρατείτε πιο εύκολα ονόματα:

Δώστε προσοχή
Πριν ακόμα απλώσετε το χέρι σας προετοιμάστε τον εγκέφαλο σας να θυμηθεί το όνομα πριν καν το ακούσει. Τις περισσότερες φορές κάνουμε τόσο αυθόρμητα τη χειραψία ενώ ο εγκέφαλος είναι ακόμα σε αφηρημένη κατάσταση. Γι’αυτό είναι χρήσιμη η παύση πριν τη χειραψία έτσι ώστε να προετοιμάσετε τον εγκέφαλο πως ακολουθεί μια πληροφορία που θα χρειαστεί να συγκρατήσει.
Χρησιμοποιήστε το όνομα σε μια φράση αμέσως.
Η σύσταση μόλις έγινε. Αν θέλετε οπωσδήποτε να συγκρατήσετε το όνομα του άλλου ατόμου, κάντε του αμέσως μια ερώτηση χρησιμοποιώντας το όνομα του. Για παράδειγμα: «Που σπούδασες Νίκο;». Η άμεση επανάληψη του ονόματος θα ενισχύσει την απομνημόνευσή του.
Δημιουργείστε μια σύνδεση
Αν δεν έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε κάτι το άτομο που μόλις γνωρίσατε ,γιατί ενδεχομένως να έγινε μια στιγμιαία σύσταση, φροντίστε να συνδέσετε το όνομα του με μια εικόνα, μια ιστορία, ένα άλλο πρόσωπο. Αν για παράδειγμα το όνομα που γνωρίσατε ονομάζεται Γιάννης, φέρτε αμέσως στο μυαλό σας τον Γιάννη Πάριο ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο που έχει το ίδιο όνομα (εξάλλου σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει). Για κάποια ονόματα μπορεί να είναι εύκολη η σύνδεση με μια εικόνα, όπως για παράδειγμα το Γαρυφαλλιά με το αντίστοιχο λουλούδι.
Συνδέστε το όνομα με ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό
Όταν σας συστήσουν με κάποιον, ψάξτε στο πρόσωπο του ή στο σώμα του για ένα χαρακτηριστικό που θα σας επιτρέψει να συνδέσετε το όνομα του με αυτό. Σε εμένα προσωπικά έχει τύχει πολλές φορές ένα άτομο να θυμηθεί το όνομα μου μόλις αναφερθεί το χαρακτηριστικό «η κοκκινομάλλα». Κάντε ανάλογες συνδέσεις όταν γνωρίσετε κάποιον γιατί η σύνδεση με μια εικόνα ευνοεί την απομνημόνευση.
Σημειώστε το
Αν πρέπει οπωσδήποτε να συγκρατήσετε το όνομα του προσώπου που γνωρίσατε, κρατήστε σημείωση στην αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone σας. Η σημείωση μπορεί να είναι αρκετά περιγραφική όπως: Γιώργος Παπαδόπουλος, μουστάκι, Διευθυντής Προσωπικού στην Εταιρεία Τάδε. Έχω εφαρμόσει αυτή την τακτική για τις επαγγελματικές μου επαφές και πραγματικά είναι τα ονόματα που θυμάμαι πιο εύκολα. Μερικές φορές αρκεί να ανατρέξω νοητικά στη σημείωση και να φέρω στο μυαλό μου την εικόνα της για να θυμηθώ ένα όνομα καθώς η καταγραφή και μόνο αρκούσε για να εντυπωθεί στο μυαλό μου.
Ρωτήστε το όνομα ξανά
Μην ντραπείτε να ρωτήσετε ξανά το άτομο που μόλις γνωρίσατε, πως ονομάζεται. Επειδή συμβαίνει σε όλους να ξεχνούν ονόματα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο παρεξήγησης, ίσα ίσα που με αυτόν τον τρόπο φανερώνετε πως θέλετε πραγματικά να συγκρατήσετε το όνομα του άλλου.
Εφαρμόστε τα παραπάνω τρικ και στην επόμενη κοινωνική περίσταση όλοι θα έχουν να λένε για το άψογο μνημονικό σας
thatslife.gr