Πιο συγκεκριμένα από την Δευτέρα τρέχει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο »Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης».
Ο προϋπολογισμός του είναι στα 65 εκατομμύρια ευρώ και έχει δύο στόχους.Την επιδότηση πρώην ανέργων που άνοιξαν επιχείρηση αλλά και εταιρείες ή συνεταιρισμούς που έκαναν προσλήψεις.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ανώτατο ποσό της επιδότησης φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις στα 450 ευρώ τον μήνα για τις νέες θέσεις εργασίας.
Οι προϋποθέσεις για τα επιδόματα
– Τα 10.000 ευρώ θα δοθούν σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες, πρώην άνεργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014. Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με την Ημερησία, δεσμεύονται για τη διατήρηση λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 12 επιπλέον μηνών από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.
– Τα 450 ευρώ μηνιαίως για κάθε νέα πρόσληψη θα πάρουν επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.
Για να επιδοτηθούν θα πρέπει να έχουν προσλάβει πρώην ανέργους κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή και μερικής απασχόλησης, τις οποίες και διατηρούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για όλη τη συνολική διάρκεια του προγράμματος. Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό που είχαν τον Δεκέμβριο. Στο πρόγραμμα εντάσσονται εργοδότες για την επιχορήγηση, κατ’ ανώτατο όριο, 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης ή 40 θέσεων μερικής απασχόλησης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:
– Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων
– Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας