10. Αμοιβάδα


Αναμφισβήτητα η απλούστερη μορφή ζωής θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ξανά από την αρχή η ζωή στον πλανήτη, μετά τον ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο. Η αμοιβάδα έχει τη δυνατότητα να πέφτει νάρκη μέσα σε ένα κέλυφος, εντός του οποίου διπλώνει το σώμα της σε ένα προστατευτικό στρώμα, το οποίο την προστατεύει και την διατηρεί επ’ αόριστον.
9. Κατσαρίδα

Χωρίς αμφιβολία, αποτελεί τον πλέον… διάσημο επιζόντα μίας ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής. Δυνητικά, η κατσαρίδα είναι σε θέση να αντέξει σε ακτινοβολία 1.000 φορές ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα.
8. Σκορπιός

Οι σκορπιοί είναι επίσης πιθανό να επιζήσουν, καθώς δεν επηρεάζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία και θεωρείται πως μπορούν να αντέξουν και την πυρηνική. Ενδεικτικό της ανθεκτικής τους φύσης είναι το γεγονός πως τους συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με εξαίρεση την Ανταρκτική.
7. Σφήκα

Η σφήκα Braconidae ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των παρασιτοειδών σφηκών, αυτών δηλαδή που γεννούν αυγά μέσα σε άλλα ζώα. Ευτυχώς γι ‘αυτές, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην ακτινοβολία και έχουν μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσουν.
6. Lingulata

Πρόκειται για ένα θαλάσσιο ασπόνδυλο του γένους Brachiopoda, το οποίο διαθέτει κέλυφος. Το όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη που σημαίνει γλώσσα λόγω του σχήματος του κελύφους του.
5. Μύγα

Η κοινή μύγα -ή η Drosophila όπως ονομάζεται επιστημονικά- μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Τα περισσότερα έντομα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε αυτή λόγω της αργής κυτταρικής τους διαίρεσης και της εξαιρετικά γρήγορης αναπαραγωγής τους. Η ικανότητα της αναπαραγωγής σημαίνει πως υπάρχει η δυνατότητα πολύ γρήγορης προσαρμογής σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών.
4. Άνθρωπος

Εκπλήσσεστε; Είναι γνωστή η ικανότητά μας να επιβιώνουμε από την ακτινοβολία, οπότε είναι πολύ πιθανό να επιβιώσουμε μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι ‘αυτό. Πρώτον, η ποσότητα των πυρηνικών όπλων στον κόσμο μειώνεται και δεύτερον, οι υπάρχουσες βόμβες δεν είναι τεχνικά σε θέση να επηρεάσουν όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται διάσπαρτοι στον πλανήτη.
3. Ψάρι mummichog

Μπορεί να σας ακούγεται σαν πλάσμα που ζει στο Χόγκουαρτς, ωστόσο πρόκειται για ένα απλό και κοινό ψάρι. Παρά το γεγονός πως τα ψάρια δεν έχουν συνήθως την ικανότητα να προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές, αυτό το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να ζήσει οπουδήποτε. Ζει ακόμη και στις πιο επιβαρυμένες από χημικές ουσίες περιοχές της θάλασσας.
2. Βραδύπορα

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια εξωγήινη μορφή ζωής. Είναι ένας οργανισμός που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «ακρόφιλο». Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αντέξει σε κάθε ακραία αλλαγή των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών. Μπορεί να συνθλιβεί, να καεί, να καταψυχθεί, να μείνει χωρίς νερό, να είναι κλινικά νεκρό για μία δεκαετία και να επιβιώνει ακόμη.
1. Deinococcus Radioduran

Το παρατσούκλι που του έχουν δώσει οι επιστήμονες είναι «Κόναν, ο τρομερός». Μπορεί η βραδύπορα να θεωρείται ακρόφιλος οργανισμός, ωστόσο το Deinococcus Radioduran θεωρείται απλώς ανθεκτικότερο σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τον … ανταγωνιστή του. Έχει επίσης καταγραφεί ως η πιο ανθεκτική μορφή ζωής απέναντι στην ακτινοβολία στο βιβλίο Guinness και θεωρείται «πολύ σκληρό καρύδι» για να καταφέρει να το πτοήσει μία πυρηνική καταστροφή.