ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών. Τι θα ισχύει για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



Επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών. Τι θα ισχύει για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια
Μαρίνα Φούντα
    Και... εγένετο συμφωνία, καθώς βγήκε λευκός καπνός από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών που διήρκησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
    Το στίγμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δηλώνοντας αργά το βράδυ της Δευτέρας και μετά το πέρας του νέου, δραματικού γύρου της διαπραγμάτευσης πως "με τους δανειστές συμφωνήσαμε σε όλα".
    Τη σκυτάλη τώρα παίρνει το Euro Working Group που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, με μοναδικό αντικείμενο την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ.
    Σήμερα κατατίθεται στη βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη, με στόχο να ψηφιστεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Το σημερινό Euro Working Group δεν θα ανάψει το πράσινο φως για την χορήγηση στην Αθήνα, καθώς θα ακολουθήσει ακόμη μια συνεδρίασή του την Παρασκευή, ώστε να επικυρωθεί και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Η εκταμίευση της δόσης θα λάβει την έγκριση των δανειστών την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup, στο περιθώριο του οποίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
    Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μετά τις διαβουλεύσεις - θρίλερ των τελευταίων 24ώρων επετεύχθη σύγκλιση θέσεων τόσο στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όσο και σε εκείνο των κόκκινων δανείων.
Κόκκινα δάνεια
    Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες, όπως η καυτή πατάτα της πώλησης τους στα distressed fundsη νομοθετική ρύθμιση δεν θα έρθει τώρα στη Βουλή, αλλά τον Δεκέμβριο, ώστε να εξοικονομηθεί λίγος ακόμη χρόνος για διαβουλεύσεις.
    Μέχρι στιγμής, αυτό που έγινε ήταν ο σχεδιασμός ενός αρχικού πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Πρώτη κατοικία
    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, εκείνο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τουςπλειστηριασμούς, κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τα κριτήρια εκείνα που προστατεύουν το 25%των δανειοληπτών που διαθέτουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο. Πρόκειται για δανειολήπτες ακινήτων αντικειμενικής αξίαςέως 170.000 ευρώ και με ετήσια εισοδήματα από 8.180 ευρώ έως 20.639 ευρώ.
    Η μάχη της κυβέρνησης για την προστασία έως και του 60% των δανειοληπτών οδηγεί στη δημιουργία μιας δεύτερης κατηγορίας, στην οποία θα δύνανται να εισαχθούν δανειολήπτες με υψηλότερα εισοδήματα, αφού, προηγουμένως, έχουν αποτιμηθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία.
    Για αυτή την κατηγορία, τα κριτήρια ένταξης θα καθοριστούν ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία των δανειοληπτών, η οποία θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.
    Κατά τις πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή το όριο της αντικειμενικής αξίας αυξάνεται στις 230.000 ευρώ, ενώ θα επιχειρείται εξωδικαστικός συμβιβασμός, με βάση τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
    Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια 3 έτη και εν συνέχεια θα απαιτείται αναθεώρηση.
    Αυτό που επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές είναι πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα απαιτηθούν πρόσθετες τεχνικής φύσεως λύσεις - κατόπιν νέων διαβουλεύσεων με τους θεσμούς - ώστε να θωρακιστεί ο διαχωρισμός των δανειοληπτών στις δύο κατηγορίες, εκείνης που αφορά στην προστασία του 25% και εκείνης που η κάλυψη έναντι των πλειστηριασμών δύναται να φτάσει έως και το 60%.
    Ειδική μεταχείριση χρήζουν, την ίδια στιγμή, όσοι δανειολήπτες διαθέτουν ακίνητο μεγάλης εμπορικής αξίας αλλά και ταυτόχρονα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Για την εν λόγω κατηγορία, κυβέρνηση και δανειστές προκρίνουν τη λύση τουεξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να καθορίζεται η δόση που θα πρέπει να καταβληθεί. Για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες θα παρεμβαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου