Η αεροπορική άσκηση «Γαλάζια Σημαία» που διεξάγεται στο Ισραήλ συγκεντρώνει την ελίτ των πιλότων από χώρες  όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα,  το Ισραήλ, και η Πολωνία, στην αεροπορική βάση Ovda  στην έρημο Negef .

Η άσκηση  συνεχίζεται μέχρι τις 03 Νοεμβρίου συγκεντρώνοντας  πιλότους, αεροσκάφη και τεχνικό προσωπικό από τις παραπάνω χώρες  αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα timesofisrael.com.
Μια σειρά από  χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έστειλαν επίσης πιλότους και αξιωματικούς στην άσκηση, χωρίς όμως να λάβουν  μέρος.
Αυτή η διεθνής  άσκηση είναι η δεύτερη μετά το  2013 που ήταν η πρώτη μια τέτοιου επιπέδου διεθνής  αεροπορική  άσκηση της  ισραηλινής αεροπορίας IAF , με την συμμετοχή και της Ελλάδος.
Αν και η άσκηση ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου, ο  σχεδιασμός ξεκίνησε σχεδόν πριν από οκτώ μήνες, τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος , ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του ήρθε σε επαφή με  κάθε συμμετέχουσα χώρα αναζητώντας, «Τι ακριβώς σενάρια  εκπαίδευσης θέλει η καθεμία χώρα»
Τα αιτήματα αυτά ενώθηκαν για να σχηματίσουν το σχέδιο των σεναρίων της άσκησης  «Γαλάζια Σημαία», η οποία συγκέντρωσε ισραηλινές και αμερικανικές μοίρες  F-15 , μαζί με  Ισραηλινές, Ελληνικές  και  Πολωνικές μοίρες  F-16 , στον  εναέριου χώρο του Ισραήλ,  προσομοιώνοντας σενάρια  επιθέσεων εναντίον φανταστικών εχθρών με εκτοξεύσεις  πυραύλων, συνοδείες , εναέριους ανεφοδιασμούς και άλλες αποστολές.
Η  άσκηση είναι εντατική και απαιτητική,  και έχει σχεδιαστεί περισσότερο για να δοκιμάσει το σθένος των ανδρών και των γυναικών πίσω από τους ελέγχους και τις τεχνικές δυνατότητες των ίδιων, αλλά και  των μαχητικών , τονίζουν οι Ισραηλινοί.
«Θέλαμε η άσκηση αυτή να αποτελεί μια πρόκληση  για τους πιλότους , αντί για τις μηχανές», δήλωσε ο αρχηγός της  ισραηλινής αεροπορίας IAF.
Η αεροπορική άσκηση «Γαλάζια Σημαία» τελειώνει την επόμενη Πέμπτη.
Η παρουσία των Ελλήνων πιλότων στην άσκηση αυτή του Ισραήλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, αποτελεί τιμή για την πατρίδα μας και για την πολεμική αεροπορία. Η άσκηση ‘‘Blue Flag‘‘ συγκεντρώνει τους καλύτερους πιλότους αποτελώντας στην ουσία ένα σχολείο  εκπαιδεύσεως Top Gun, εφφαμιλλο του γνωστού αμερικανικού.