ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΕΣΕΕ: ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

16/12/2015
«Θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, το επόμενο διάστημα, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα οδηγηθούν σε ρευστοποίηση όσες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες, άλλες θα εξυγιανθούν και, όσες είναι βιώσιμες, θα πωληθούν», αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σχολιάζοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Όπως υπογραμμίζει, όσον αφορά τους ιδιώτες, προβλέπονται αυστηρότερα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και επαναξιολόγηση όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, με στόχο να υπάρξει απευθείας λύση μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη στεγαστικού δανείου.

Επιπλέον, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών με την τοποθέτηση τριών εκπροσώπων του ΤΧΣ που θα επιλεγούν από τους πιστωτές αναμένεται να δυσκολέψει τις εξελίξεις στα «κόκκινα» δάνεια, αφού θα τοποθετηθούν πρόεδροι στις επιτροπές ρίσκου, εσωτερικού ελέγχου και αμοιβών και εταιρικής διακυβέρνησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που θα διαθέτουν βέτο.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η πώληση των 320.000 στεγαστικών δανείων προς το παρόν έρχεται σε «δεύτερη μοίρα» και θα αργήσει να ξεκινήσει, ώστε να εξομαλυνθεί το real estate στην Ελλάδα. Η ομαδική πώληση στεγαστικών δανείων, όχι απαραίτητα κατοικίας, ενδέχεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2016 για δάνεια συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ και άνω των 500.000 ευρώ έκαστο.
Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ο συνολικός δανεισμός για επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι 205 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 107 δισ. στο κόκκινο, όταν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 122 δισ. ευρώ. Το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων είναι 97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 52% είναι «κόκκινα», δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από ένα σύνολο 120.000 επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, οι 6.000 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και με συνολικό δανεισμό 28,5 δισ. ευρώ. Για 800 μεγάλες επιχειρήσεις, το σύνολο των κόκκινων δανείων ανέρχεται στα 11 δισ, ενώ με τα ίδια στοιχεία, μέχρι τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1,5 εκατ. δάνεια κάθε μορφής και συνολική αξία 86,7 δισ. ευρώ είχαν καταγγελθεί από τις τράπεζες με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Άλλωστε, αυτό είναι και το απαιτούμενο διάστημα για τη προσφορά πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε εταιρείες διαχείρισης και 12 μήνες μετά από την πρώτη πρόσκληση της τράπεζας στο δανειολήπτη για ρύθμιση. «Η τιμή πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 10 και 40 σεντς ανά ευρώ, δηλαδή από 10 έως 40% της ονομαστικής αξίας του δανείου, ανάλογα με τις εξασφαλίσεις. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, έχουν τιμή πώλησης από 8-15%, δηλαδή 80 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ της ονομαστικής αξίας του καταναλωτικού δανείου.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων, αν ξένα funds αγοράσουν κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και κατάφερναν να εισπράξουν το 15% αυτών θα μπορούσαν να βγάζουν ετησίως κέρδη 4,5 δισ. ευρώ» όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η ΕΣΕΕ, τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ εξαιρούνται της πώλησης σε funds, μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2015.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να νομοθετήσει το ειδικό καθεστώς που θα ισχύσει για αυτήν την κατηγορία, γι' αυτό και η ΕΣΕΕ καλεί το υπουργείο Οικονομίας να διεξάγει ευρύ και εξαντλητικό κοινωνικό διάλογο και, ακολούθως, να προχωρήσει στη νομοθέτηση ειδικού πλαισίου για τα εν λόγω δάνεια.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΣΕΕ έχει από καιρό επισημάνει ότι, μετά τον αφελληνισμό των τραπεζών, κινδυνεύουμε με τον αφελληνισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μία αποδεκτή λύση θα ήταν η δημιουργία 'joint ventures' με εξειδικευμένους οίκους για τη διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων».
«Ένα επιπλέον κίνητρο θα ήταν κατ' εξαίρεση, να μην ισχύσει το 'πόθεν έσχες' για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των βιώσιμων, αλλά εκτεθειμένων σε υπερδανεισμό επιχειρήσεων. Άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η συμφωνία μεταξύ τράπεζας, fund και επιχειρηματία για αγορά του δανείου με απομείωση 30-40% της σημερινής οφειλής. Βασικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους επιχειρηματίες είναι ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με χρηματοδοτική συμμετοχή των βασικών μετόχων και, βεβαίως, επαρκές χρονικό διάστημα για τη διευθέτησή τους. Η ΕΣΕΕ καλεί επιχειρήσεις και τράπεζες να αναδιαρθρώσουν μόνοι και μεταξύ τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού η πώλησή τους σε μη τραπεζικά ιδρύματα και, μάλιστα, σε τιμές ευκαιρίας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κερδοσκοπίας σε βάρος των τραπεζών και των επιχειρήσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου