1. Μείωσε τις επισκέψεις σε ΑΤΜ
Κάνε ένα πλάνο σχετικά με το πόσα ακριβώς χρήματα χρειάζεσαι τη βδομάδα και πήγαινε να τα πάρεις από το ΑΤΜ μια φορά και μόνο. Θα αποφύγεις να χάσεις τον έλεγχο και να βγάλεις «ακόμα ένα εικοσάρικο μωρέ».
2. Κόψε τις διατραπεζικές συναλλαγές
Είπαμε όλα είναι θέμα καλής οργάνωσης. Εκτός από το να μην πηγαίνεις κάθε τρεις και λίγο στο ΑΤΜ, πρέπει να σταματήσεις να βγάζεις λεφτά και από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, γιατί ως γνωστόν είναι μια υπηρεσία που χρεώνεται. Μπορεί το ποσό εκείνη τη στιγμή να σου φαίνεται μικρό, όμως αν προσθέσεις 10 συναλλαγές τέτοιες μέσα στο μήνα, για σκέψου. Είναι λεφτά.
3. Περιόρισε το κρέας
Ως γνωστόν, το κρέας είναι ακριβή επιλογή οπότε αν το μείωνες για παράδειγμα σε 2 φορές τη βδομάδα, θα έβλεπες μια κάποια διαφορά στο πορτοφόλι σου. Υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές για νόστιμα φαγητά χωρίς κρέας, που είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών και σιδήρου.
4. Δώσε έμφαση στις μερίδες
Είτε μένεις μόνη σου είτε με παρέα, πρέπει να δώσεις βάση στο πόσο φαγητό καταλήγει στα σκουπίδια επειδή πολύ απλά μπήκε στο πιάτο. Προσπάθησε να μειώσεις τις ποσότητες ώστε να μπορούν να χορτάσουν εσένα ή τους υπόλοιπους στο σπίτι. Μικρό βήμα σε καθημερινή βάση, μεγάλο σε μηνιαία από θέμα οικονομικών, πίστεψε μας.
5. Πιες περισσότερο νερό
Όσο πιο πολύ νερό πίνεις, τόσο λιγότερο ανάγκη και επιθυμία έχεις να καταφεύγεις στα αναψυκτικά και τη σόδα.
6. Κάνε λίστα πριν πας στο σουπερμάρκετ
Παλιό το κόλπο και δοκιμασμένο. Αν πας χωρίς λίστα για να ψωνίσεις, είναι πολύ πιθανό να γυρίσεις με καμιά δεκαριά πράγματα που δε χρειαζόσουν ουσιαστικά και σίγουρα χωρίς κάτι από αυτά που πραγματικά είχες ανάγκη. Αυτό δε προκαλεί μόνο εκνευρισμό αλλά και μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι.
7. Δοκίμασε τα φτηνότερα προϊόντα
Ευτυχώς υπάρχουν άπειρες επιλογές εκεί έξω και μπορείς να βρεις το προιόν που σε ικανοποιεί όχι μόνο από θέμα ποιότητας αλλά και τιμής. Ρώτα τον περίγυρο σου, αν έχει κάποιο «μυστικό» προϊόν που αγοράζει φτηνά και δοκίμασε το και εσύ. Μπορεί το οικονομικό λάδι, το πιο φτηνό καθαριστικό κλπ να κάνουν τη διαφορά χωρίς να στερηθείς ποιότητα.
8. Μείωσε το ποτό
Ακριβή συνήθεια το να πίνεις, όχι μόνο έξω αλλά και στο σπίτι. Προσπάθησε ειδικά την περίοδο που θες να εξοικονομήσεις χρήματα, να μειώσεις και το ποτό. Έστω να προτιμάς πιο οικονομικά είδη. Μείωσε το τζιν, αύξησε τη μπύρα.
9. Ομοίως και το τσιγάρο
Αν καπνίζεις, ξέρεις πόσο κοστίζει αυτή η κακή συνήθεια. Τόσο στην υγεία σου όσο και στην τσέπη σου. Μείωσε το ή αποχαιρέτησε το και θα δεις.
10. Μην αφήνεις αναμμένα φώτα
Είτε μιλάμε για την ώρα που πέφτεις για ύπνο, είτε για εκείνη τη στιγμή που λες «θα βγω για λίγο». Κανένα φως δεν πρέπει να μένει αναμμένο αν δε σε βοηθάει να βλέπεις, για τον πολύ απλό λόγο ότι το ρεύμα κοστίζει.
11. Μην αφήνεις σε standby mode καμία συσκευή
Το ρούτερ, το πιστολάκι, το φωτιστικό. Τι λόγο έχουν να είναι στην πρίζα αφού δε θα τα χρησιμοποιήσεις την ώρα που λείπεις ή πέφτεις για ύπνο; Εξοικονόμησε ρεύμα απλά αποσυνδέοντας τες από την παροχή.
12. Ντύσου καλά όσο είσαι στο σπίτι
Σίγουρα έχεις ζεστά και άνετα ρούχα. Φόρεσε τα λοιπόν όταν είσαι στο σπίτι τις κρύες μέρες του χρόνου και άσε στην άκρη τα πιο ελαφριά που θα σε κάνουν να κρυώσεις πιο εύκολα. Με αυτό τον τρόπο θα χρειαστείς λιγότερο τη θέρμανση. Σε αυτό τον τομέα βοηθάει και η κουβέρτα στον καναπέ. Βλέπεις τηλεόραση και δε θες δροσιά; Ρίξε μια κουβέρτα πάνω σου. Κόλπο παλιό και δοκιμασμένο.
13. Μείωσε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο
Βασικά, συνδύασε αυτή την αλλαγή στη ζωή σου με περισσότερο περπάτημα ή ποδήλατο. Θα εξοικονομήσεις χρήματα και θα κάνεις και κορμί!
14. Δανείσου
Ωραία τα νέα βιβλία, ωραία και τα φρέσκα dvd. Αλλά επειδή θες να μειώσεις τα έξοδα σου, σταμάτα να σκέφτεσαι έτσι και μόνο. Δανείσου. Ζήτα από τη φίλη σου να μοιραστεί μαζί σου ένα βιβλίο που της αρέσει για παράδειγμα. Ή κάνε μια επίσκεψη σε δανειστική βιβλιοθήκη!
15. Κοιμήσου νωρίς
Σου ακούγεται περίεργο; Δεν είναι! Μακροπρόθεσμα θα δεις να αλλάζει προς το καλύτερο η ζωή σου (και τα οικονομικά σου) αν το κάνεις. Το να κοιμάσαι νωρίς, σε βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της εκδήλωσης ιώσεων και κούρασης. Μακροπρόθεσμα, σε σώζει από πολλά έξοδα!
ladylike.gr