Έτρεξε αίμα από τη μύτη μας και πανικοβληθήκαμε… Να πάμε αμέσως στον ιατρό ή να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μόνοι μας; Χρειάζεται άραγε διερεύνηση οποιαδήποτε ρινορραγία; Τέτοιες ερωτήσεις προκύπτουν σε όλους όσοι ήρθαν κάποτε αντιμέτωποι με μια ρινορραγία. Τί είναι μια ρινορραγία, πώς προκύπτει και με ποιούς τρόπους μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Ρινορραγία είναι η απώλεια αίματος από κάποιο ή από πολλά αγγεία που υπάρχουν στη μύτη. Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση (υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους). Οι συχνότερες ηλικίες που πάσχουν από ρινορραγίες είναι 15-25 ετών και 45-65 ετών. Τα περισσότερα άτομα αντιμετωπίζουν την κατάσταση χωρίς να καταφύγουν σε κάποιον ιατρό. Μερικές φορές ωστόσο η ρινορραγία είναι σοβαρή και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο.
Η συνηθέστερη θέση των ρινορραγιών, ανεξάρτητα αιτίας, είναι η κηλίδα στο πρόσθιο μέρος της μύτης (πρόσθια ρινορραγία). Η ρινορραγία που η αιτία της εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα της ρίνας ονομάζεται οπίσθια ρινορραγία, και η αντιμετώπισή της είναι δυσκολότερη. Οι πρόσθιες ρινορραγίες είναι συχνές στις μικρές ηλικίες και συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποια σοβαρή πάθηση. Η οπίσθια επίσταξη συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες και συχνά υποκρύπτει σοβαρό γενικευμένο νόσημα του οργανισμού.
Τα αίτια της ρινορραγίας διακρίνονται σε τοπικά και γενικά.
Α. Τα τοπικά αίτια είναι συνήθως τα εξής:
1. Ρήξη αγγείων από μικροτραυματισμούς όπως κατά τον καθαρισμό της μύτης με τα δάχτυλα
2. Αγνώστου αιτιολογίας, σε παιδιά και εφήβους
3. Ξένα σώματα της μύτης
4. Κακώσεις κρανίου, προσώπου
5. Όγκοι της μύτης
6. Ρινορραγίες μετά από εγχειρήσεις
Β. Οι συνηθέστερες παθήσεις που προκαλούν τις ρινορραγίες είναι οι εξής:
1. Εμπύρετα λοιμώδη νοσήματα
2. Η χρήση φαρμάκων που εμποδίζουν την πήξη του αίματος (ασπιρίνη)
3. Παθήσεις που προκαλούν βλάβες στα αγγεία (αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση)
4. Αιμορραγικές προδιαθέσεις (αιμορροφιλία)
5. Ενδοκρινολογικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης)
Η αρτηριακή υπέρταση δεν προκαλεί από μόνη της ρινορραγία. Πολλές φορές όμως λόγω πανικού που δημιουργεί η επίσταξη, η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή ως αποτέλεσμα και όχι ως αίτιο της ρινορραγίας.
Επίσης παίζει ρόλο και η ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης η οποία είναι συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τις περισσότερες φορές μια πρόσθια ρινορραγία ενδέχεται να αντιμετωπισθεί χωρίς ιατρική βοήθεια ακολουθώντας τα εξής βήματα:
-Αρχικά κρατήστε την ψυχραιμία σας, ο πανικός μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της αιμορραγίας.
-Τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα στη μύτη και πιέστε τα μαλακά τμήματά της (τα ρουθούνια) μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σταθερά για 5-10 λεπτά της ώρας.
-Εφαρμογή κρύων επιθεμάτων ή πάγου στη βάση της μύτης μπορεί να βοηθήσει.
Αν δεν αποδώσουν τα παραπάνω μέτρα είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε σε ιατρό. Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της επίσταξης μπορεί να απαιτηθεί τοπική καυτηρίαση ή τοποθέτηση ειδικής γάζας εμπλουτισμένης με αντιβιοτική αλοιφή μέσα στη μύτη.
Συνήθως τα προαναφερθέντα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Στις περιπτώσεις όμως που η ρινορραγία δεν σταματά ή υποτροπιάζει, ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο και διερευνάται πλήρως για τυχόν ύπαρξη σοβαρού νοσήματος.
boro.gr