ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΙΟΒΕ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΑΜΗΛΑ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

06/05/2016
Πολύ χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα κινείται ο δείκτης οικονομικού κλίματος.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ αν και το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη τον Απρίλιο παρουσίασε βελτίωση, στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, υστερώντας σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περυσινής (93,3 µονάδες) επίδοσης.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παραμένει επί της ουσίας αμετάβλητος τον Απρίλιο, καθώς διαµορφώνεται στις 90,3 μονάδες από 90,1 µονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Στην πλευρά των επιχειρήσεων, καταγράφεται άμβλυνση της απαισιοδοξίας στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες και σχεδόν σταθερότητα στη Βιοµηχανία, ενώ αντίθετα στις Κατασκευές - κυρίως στις Ιδιωτικές - καταγράφεται νέα επιδείνωση των προσδοκιών. 
Επιπρόσθετα, η καταναλωτική εµπιστοσύνη συνεχίζει να υποχωρεί, σημειώνοντας νέο χαμηλό των τελευταίων 3,5 ετών. Είναι φανερό ότι η οικονομία εξακολουθεί να διανύει μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, καθώς εκκρεμεί αφενός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, αφετέρου η οριστικοποίηση του περιεχομένου του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 
Στο μεταξύ όμως και με δεδομένο το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, είναι κυρίως η προεξόφλησή τους που επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες ειδικά των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου